У Харкові тестують тролейбус на автономному ходу

У Харкові тестують тролейбус на автономному ходу

У Харкові тестують тролейбус на автономному ходу
. t.me/kernes59

50 тролейбусів на автономному ходу для нових маршрутів у Харкові, які закупила міськрада, обійдуться Харкову в 14 млн 250 тис євро.

Про це Суспільному розказав заступник мера Євгеній Водовозов.

20 серпня на Північній Салтівці почали випробовувати перший тролейбус із запасом ходу.

За словами Водовозова, тролейбус випробовуватимуть ще два дні. Якщо будуть несправності, можуть повернути його на допрацювання.

"Будівництво тролейбусної лінії коштує дуже дорого. Якщо порахувати вартість її будівництва та закупівлю нового рухомого складу, то дешевше закуповувати тролейбуси, які заряджаються на лініях і можуть ходити без заряджання від контактних мереж", — розповів Водовозов.

50 тролейбусів на автономному ходу обійдуться Харкову в понад 14 мільйонів євро
t.me/kernes59

Виробник тролейбусів — підприємство "Політехносервіс" (м. Бровари Київської області). Тролейбуси з автономним ходом закуповуються на умовах лізингу через "Укргазбанк". Як каже Водовозов, це означає, що остання проплата передасть їх у право власності місту.

"Ми розраховували на вартість близько 311 тис євро за одну одиницю, а домовилися з виробником по 285 тис євро", — зазначив він.

За словами Водовозова, за два-три тижні очікується доставлення ще двох тролейбусів. А в жовтні їх має приїхати до Харкова близько 10. Тоді ж планують запустити новий маршрут із тролейбусів на автономному ходу — від термінала біля метро "Героїв Праці" до вул. Дружби народів.

Що відомо

  • Тролейбус на автономному ходу, закуплений містом в лізинг, прибув до Харкова 18 серпня.
  • Комунальне підприємство "Салтівське трамвайне депо" придбало тролейбуси з автономним ходом на умовах фінансування лізингу. Згоду на закупівлю дали депутати міськради на сесії 26 лютого. Вартість лізингу — не більше 520 тисяч грн.
  • Раніше заступник мера Євгеній Водовозов повідомляв, що за кошти кредиту Європейського банку реконструкції та розвитку Харків придбав 57 односекційних тролейбусів, 43 з яких вже отримані. За кредитні кошти Європейського інвестиційного банку мають придбати ще до 50 тролейбусів.

Автор: Дмитро Гребінник

На початок