Одеську обсерваторію внесли до списку ЮНЕСКО з посиленим захистом

Одеську обсерваторію внесли до списку ЮНЕСКО з посиленим захистом

Одеську обсерваторію внесли до списку ЮНЕСКО з посиленим захистом
Одеська обсерваторія. Фото: ОНУ імені І.І. Мечникова

Одеську обсерваторію та геодезичну дугу СтрувеМережа з 265 тріангуляційних вимірювальних пунктів. Служила для визначення параметрів Землі, її форми та розміру., що розташована у селі Стара Некрасівка, додали до Міжнародного списку культурних цінностей, які перебувають під посиленим захистом.

Про це повідомили у пресслужбі Міністерства культури та інформаційної політики України.

Одеська обсерваторія та геодезична дуга Струве в Старо Некрасівці увійшли до переліку 20 об'єктів, які Україна запропонувала внести до Міжнародного списку культурних цінностей, які перебувають під посиленим захистом. 7 вересня комітет ЮНЕСКО підтримав цю ініціативу під час засідання Комітету другого протоколу до Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту.

"Через півтора року після вторгнення ми спостерігаємо тривожне зростання нападів на культурну спадщину України. Необхідні додаткові дії, щоб уникнути незворотної шкоди спільній спадщині людства, і сьогоднішній результат є вирішальним кроком у правильному напрямку", — зазначив Ернесто Оттоне, заступник генерального директора ЮНЕСКО з питань культури.

Одеська обсерваторія заснована 3 серпня (15 серпня нового стилю) 1871 року у складі Імператорського Новоросійського університету (нині це ОНУ імені І.І. Мечникова). В другій половині XX століття там зібрали понад 100 тисяч фотографічних платівок із зображеннями зоряного неба, колекція є третьою у світі за кількістю. Наукова бібліотека обсерваторії має більш як 200 тисяч одиниць зберігання.

"Посилений захист" — це механізм, встановлений Другим протоколом до Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту 1954 року. Його головна мета — забезпечити повний та ефективний захист культурних цінностей під час міжнародних або неміжнародних збройних конфліктів.

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок