"Це пробудження громади": як жителі ХТЗ стежать за ремонтом парку "Зелений гай"

"Це пробудження громади": як жителі ХТЗ стежать за ремонтом парку "Зелений гай"

"Це пробудження громади": як жителі ХТЗ стежать за ремонтом парку "Зелений гай"
. Суспільне Харків

Ініціативні жителі району ХТЗ провели опитування та анкетування на тему оновлення парку "Зелений гай". Вони намагаються налагодити діалог з міською владою, щоб їх пропозиції під час ремонту врахували.

Про це в ефірі "Українського радіо Харків" розповів керівник громадської організації "Новий ХТЗ" Борис Шестопалов.

"Це пробудження громади. Ми сьогодні кажемо про цю міську владу, ту міську владу, або ще якусь. Давайте припустимо, що ми дійшли з вами до того рівня, що не має значення, яке прізвище мера. Коли це просто функція, яка виконується під контролем громади. І це саме те, що ми кажемо, що зараз відбувається на території парку "Зелений гай", — говорить він.

За його словами, такої уваги з боку жителів району чиновники не чекали.

"І ми його розуміємо того чиновника, тому що всі вказівки йшли згори, а тут якась громада з'явилася і щось почала запитувати. Співпраця налагоджується зі скрипом, а інколи з протидією. Тут хочу зазначити, що неможливо бути в опозиції до своїх органів, а органи влади — це наші з вами органи, тому ми зараз робимо все для того, щоб налагодити діалог між активною громадою і владою", — говорить Шестопалов.

Парк частково відновлюють, розповідає житель ХТЗ Дмитро Скоріхін. Від міської влади жителі отримали проєкт ремонту.

"Це називається капітальний ремонт або відновлення благоустрою. Реконструкція ще не проводиться. Що ми робимо? В нашому розпорядженні є проєкт, це такий великий крок, що нам Департамент надав цей проєкт. Це креслення, але це креслення навіть без авторів. Просто — що буде у парку. Багато є проблем у цьому кресленні. Ми зробили щось на кшталт громадських обговорень цього проєкту, через карантин зробили це у Facebook. Зібрали різні думки від місцевих мешканців, експертів і наступним етапом у нас було анкетування", — розповів Скоріхін.

В анкетуванні, за словами Скоріхіна, взяли участь 200 людей з різних районів Харкова, здебільшого з ХТЗ.

"Результати анкетування: проєкт як такий подобається, але в цьому проєкті багато проблем. Одна з них — невиділені землі. Тобто межі парку не позначені. Люди не знали про це", — сказав житель району.

Жителі ХТЗ занепокоєні тим, що немає комплексного бачення парку.

"Те, що нам зараз пропонують, це асфальтування, бруківка, такий косметичний ремонт, але ми проводимо дослідження, тримаємо руку на пульсі, дивимося, як проходить цей ремонт", — додає він.

"Важко зробити чіткі висновки, що це буде в майбутньому. Але все ж таки процес пішов. І ми з колегами з 2018 року намагалися це просунути... До цього там взагалі були чагарники. Завдяки місцевим мешканцям і місцевій владі там розчищена частина території", — каже житель ХТЗ і депутат Харківської облради Дмитро Булах.

Що відомо

  • Відремонтувати парк "Зелений гай" жителі ХТЗ просили у петиції до Харківської міськради
На початок