Роботи митців Житомирщини від ХІХ століття до сьогодення вперше зібрали в одну експозицію

Роботи митців Житомирщини від ХІХ століття до сьогодення вперше зібрали в одну експозицію

В краєзнавчому музеї вперше зібрали експозицію робіт митців Житомирщини 19-21 століть
В краєзнавчому музеї вперше зібрали експозицію робіт митців Житомирщини 19-21 століть. Житомир, 1 вересня 2023 року. Фото: Таміла Бутко для Суспільне Житомир

Вперше за пострадянські часи в краєзнавчому музеї Житомира представили виставку творів художників, які проживали та творили на Житомирщині, починаючи із ХІХ століття і до сьогодення.

Про це Суспільному розповіла старша наукова співробітниця наукового відділу Житомирського обласного краєзнавчого музею Наталія Горай.

За її словами, всі роботи — із фонду музею, в свій час вони були подаровані, закуплені чи націоналізовані.

"Художній відділ музею був створений в 1919 році. Тоді частина робіт потрапила до музею з приватних колекцій під час націоналізації. А в радянський період, то це були як подарунки художників, так і закупівлі для фондів музею. В пострадянський період в 90-і роки нечасто закуповувалися роботи для музею, і остання така закупівля була в 2003 році", — розповіла Наталія Горай.

Співробітниця наукового відділу Житомирського обласного краєзнавчого музею Наталія Горай
Співробітниця наукового відділу Житомирського обласного краєзнавчого музею Наталія Горай. Житомир, 1 вересня 2023 року. Фото: Таміла Бутко для Суспільне Житомир

Наукова співробітниця каже, що раніше таких виставок, які б представляли роботи творців, пов’язаних із Житомирщиною у проміжок часу в понад століття, не було. Були окремі персональні виставки та експозиції робіт незначного періоду.

Роботи, представлені на виставці: Якоб Процинський "Портрет графа Генріха Ілінського", 1846 рік (зліва), Ян Морочинський "Портрет Ядвиги Ілінської", 1843 рік (праворуч)
Роботи, представлені на виставці: Якоб Процинський "Портрет графа Генріха Ілінського", 1846 рік (зліва), Ян Морочинський "Портрет Ядвиги Ілінської", 1843 рік (праворуч). Житомир, 1 вересня 2023 року. Фото: Таміла Бутко для Суспільне Житомир

Роботи виставки творців з Житомирщини
Роботи виставки творців з Житомирщини. Житомир, 1 вересня 2023 року. Фото: Таміла Бутко для Суспільне Житомир

На виставці, яка має назву "Палітра часу", також представлена експозиція, до якої увійшли розписані митцями військові речі: тубуси від "Джавелінів", "Стінгера", від мін, ящики від набоїв, міни, гільзи від снарядів. Всього 13 екземплярів, які розписували 11 членів Житомирської обласної організації Національної спілки художників України.

За словами голови цієї спілки Василя Кондратюка, ці екземпляри передали художникам волонтери, зокрема, Юлія Толмачова.

"Це є внесок обласної спілка художників у нашу Перемогу, — розповідає Василь Кондратюк. — Справа в тім, що ці речі стануть лотами на благодійному аукціоні на підтримку ЗСУ. Загалом, за період з 2014 року на потреби української армії обласна спілка художників передала понад 130 тисяч гривень. І це досить великі кошти як для небюджетної організації".

Василь Кондратюк біля експозиції з розписаними військовими речами
Голова Житомирського осередку Національної спілки художників України Василь Кондратюк біля експозиції з розписаними військовими речами. Житомир, 1 вересня 2023 року. Фото: Таміла Бутко для Суспільне Житомир

Розписані житомирськими художниками військові речі
Розписані житомирськими художниками військові речі. Житомир, 1 вересня 2023 року. Фото: Таміла Бутко для Суспільне Житомир

Розписаний житомирським художником ящик від набоїв
Розписаний житомирським художником ящик від набоїв. Житомир, 1 вересня 2023 року. Фото: Таміла Бутко для Суспільне Житомир

За словами директора Житомирського обласного краєзнавчого музею Романа Насонова, ідея розписати військові речі і виставити їх як лоти належить працівникам музею. Вони звернулися до житомирських художників, і ті долучилися до цієї благодійної акції. Роман Насонов розповів, що аукціон на підтримку ЗСУ планують провести 29 вересня.

"Тоді заплановане відкриття фотовиставки в музеї, яку готують спільно із волонтерами Дому ветеранів Житомира. Виставка напередодні свята Покрови буде присвячена захисникам та захисницям України із акцентом на медичних працівниках. І ці військові речі, які сьогодні представлені в експозиції, стануть одними з лотів на цьому аукціоні", — сказав директор краєзнавчого музею.

Виставка "Палітра часу" діятиме в краєзнавчому музеї до 31 грудня 2023 року.

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок