Україна прорвала першу лінію російської оборони на Запоріжжі — Тарнавський

Україна прорвала першу лінію російської оборони на Запоріжжі — Тарнавський

ЗМІ
Бригадний генерал Олександр Тарнавський, 15 серпня 2023 року, фото: ОП
. Бригадний генерал Олександр Тарнавський під час робочої поїздки президента Зеленського в Запорізьку область, 15 серпня 2023 року, фото: ОП

Українські війська рішуче прорвали першу лінію оборони Росії поблизу Запоріжжя після тижнів кропіткого розмінування. Тепер очікують швидших успіхів, оскільки українські сили наступатимуть на слабшу другу лінію оборони армії РФ.

Про це розповів в ексклюзивному інтерв’ю The Observer бригадний генерал, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський.

Командувач підрахував, що Росія присвятила 60% свого часу та ресурсів будівництву першої лінії оборони й лише по 20% другої та третьої лінії оборони, оскільки Москва не очікувала, що українські сили не зможуть прорватися.

"Зараз ми перебуваємо між першою і другою лініями оборони. У центрі наступу ми завершуємо знищення підрозділів противника, які прикривають відхід російських військ за другий рубіж оборони", — сказав Тарнавський.

Величезне мінне поле заблокувало українські війська на кілька тижнів, поки піхотні сапери повільно розчищали піший штурмовий шлях. За словами Тарнавського, російські війська "просто стояли й чекали на українську армію", відбиваючи машини снарядами та безпілотниками.

Але тепер цей бар’єр подолано, і тепер росіяни були змушені маневрувати.

"Противник підтягує резерви не лише з України, а й з Росії. Але рано чи пізно у росіян закінчаться всі найкращі солдати. Це дасть нам поштовх атакувати більше і швидше. У нас все попереду", – сказав Тарнавський.
Україна прорвала першу лінію російської оборони на Запоріжжі — Тарнавський
Бригадний генерал Олександр Тарнавський під час робочої поїздки президента Зеленського в Запорізьку область, 15 серпня 2023 року, фото: ОП

Щодо критики контрнаступу, яка періодично лунає, через начебто його повільність, Тарнавський вважає, що краще оцінювати роботу після її завершення.

"Коли ми почали контрнаступ... витратили на розмінування територій більше часу, ніж очікували. На жаль, евакуація поранених була для нас складною. І це теж ускладнювало наше просування. На мою думку, росіяни вірили, що українці не пройдуть через цю лінію оборони. Готувалися понад рік. Вони зробили все, щоб ця територія була добре підготовлена", — сказав бригадний генерал.

За його словами, російські війська закріпилися в бетонних бліндажах за протитанковими пастками та за мінним полем, насиченим вибухівкою. Територія була настільки відкрита, що будь-які транспортні засоби – саперні чи штурмові — які наближалися до цього району, піддавалися потужному обстрілу з фіксованих укріплених позицій.

Але українці, які неодноразово дивували світ своїми успіхами просувалися вперед. Піхотні сили вночі виходили на розмінування, просуваючись метр за метром у темряві.

"Щойно там з’являлася якась техніка, росіяни одразу починали її обстрілювати та знищувати. Тому розмінування проводилося тільки піхотою і тільки вночі", — сказав Тарнавський.

Тепер, коли мінне поле подолано, росіяни втратили значну частину своєї переваги. Друга лінія оборони побудована не так якісно, хоча там також ще є мінні поля. Тарнавський повідомив, що Україна готує інші раптові наступи, щоб виснажити сили Москви.

"Щоб досягти успіху в одному напрямку, завжди потрібно вводити ворога в оману”, – сказав Тарнавський.

На початок