10% одиноких батьків на Харківщині не отримали виплат у липні-серпні

10% одиноких батьків на Харківщині не отримали виплат у липні-серпні

10% одиноких батьків на Харківщині не отримали виплат у липні-серпні
.

Через зміни у законодавстві, що застосовуються з 1 липня 2020 року, у Харківській області 10% одиноких матерів не отримали виплат.

Про це в етері "Українського радіо Харків" розповіла Людмила Гончарова, начальниця управління соціальних гарантій обласного Департаменту соцзахисту населення. За її словами, щоб відновити виплати, треба звернутися із заявою до соціальних служб до кінця серпня. Виплати почнуться з вересня.

"Ті особи, в яких закінчився строк виплати допомоги у березні-червні, отримають її з липня після подання нової заяви та пакету документів", — пояснила Гончарова.

"Тепер ми самостійно, без участі громадян, будемо отримувати інформацію про їхні доходи. Коли ми зможемо провести цей обмін даними, приймемо відповідні рішення про призначення або відмову. На початку вересня ті, хто отримав схвалення, отримають допомогу", – повідомила Гончарова.

мломлпл
Суспільне Харків

Зміни у законодавстві, за словами Гончарової, мають стимулювати отримувачів допомоги шукати роботу.

"Були поодинокі випадки, коли жінка навмисно не укладала шлюб з біологічним батьком дітей, щоб отримувати допомогу від держави. Попередні умови не мотивували громадян шукати кошти для забезпечення. 38% отримувачів допомоги отримували її в максимальному розмірі. Це значить, що в них були відсутні офіційні доходи. Нові зміни посилять адресність, прозорість та справедливість надання допомоги", — пояснила начальниця управління.

До того ж, є умови, за яких одинокі батьки більш не отримуватимуть допомогу:

"Допомога не призначається, якщо у власності сім'ї є друга квартира чи більше одного транспортного засобу. Якщо хтось з членів здійснив купівлю на суму понад 50 тисяч гривень протягом року перед місяцем звернення. Якщо у складі сім'ї є працездатні, які не навчалися, не служили в армії, не працювали, за яких не сплатили єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування".

мломлпл
Суспільне Харків

Але є винятки для певних категорій сімей: багатодітні сім'ї отримали право отримати допомогу не більш ніж на пів року, поки вони адаптуються до нових умов і будуть відповідати їм.

"Наприклад, є наприклад, є багатодітна сім'я. У них є особа старше 18 років, яка не має інвалідності, працездатна. І вона не працювала, не навчалася, у неї відсутні доходи — така сім'я, якби не була багатодітною, не отримала б допомогу одиноким матерям взагалі. А оскільки багатодітна і звернеться за допомогою до кінця поточного року, то їй буде призначена допомога з місяця звернення на пів року і все. Потім, якщо умови у цій сім'ї не зміняться, допомоги вона не отримає", — пояснює Гончарова.

На час карантину є можливість подати заяву на матеріальну допомогу поштою або особисто до органів соцзахисту населення. Прийом ведеться за попереднім записом.

Що ще треба знати про нові умови виплат одиноким матерям, які є нові правила та заохочувальні фактори — слухайте в етері "Українського радіо Харків".

Авторка: Оксана Білецька

На початок