На Івано-Франківщині планують створити реабілітаційний центр для дітей війни

На Івано-Франківщині планують створити реабілітаційний центр для дітей війни

На Івано-Франківщині планують створити реабілітаційний центр для дітей війни
. Фото: Unsplash/Artem Kniaz

В Івано-Франківській області планують створити реабілітаційний центр для дітей війни. У ньому пацієнтам надаватимуть психоемоційну допомогу, лікуватимуть опорно-руховий апарат та центральну нервову систему.

Про це Суспільному розповіла головна обласна педіатриня, регіональна координаторка всеукраїнської програми "Ти як?" Лариса Підвербецька.

"Ми акцентуємо на ментальному здоров'ї як дорослих, так і дітей, насамперед ВПО, людей з інвалідністю, наших захисників і захисниць. Тому цей реабілітаційний центр дуже важливий для нашого Прикарпаття. Для цього сприяє все: і природа, і тиша, і фахівці, які можуть надати тут необхідну допомогу", — розповідає Лариса Підвербецька.

Центр створять на базі Івано-Франківської обласної дитячої клінічної лікарні. Головний лікар медзакладу Тарас Мельник каже, що ідея створити реабілітаційний центр виникла після того, як обласна рада передала лікарні один із санаторіїв, який перебував у стадії ліквідації. Зараз готують проєктно-кошторисну документацію.

"Там є півтора гектара землі, які можна використати для його створення. Воно розташоване на такій висоті, що ідеально підходить для лікування бронхо-легеневих захворювань. Бо інакше це пропаде: буде черговий готель або відпочинковий комплекс, а можливості цим дітям отримати безкоштовну реабілітацію або навіть санаторно-курортне лікування нема. Ми хочемо поєднати реабілітацію і санаторно-курортне лікування. Такого в Україні немає", — розповів Тарас Мельник.

Він додає, що у центрі зможуть лікуватися і військові. Адже є дослідження, що реабілітація батьків-військових у присутності дітей відбувається краще.

"Розглядаємо варіант, щоб могли реабілітуватися і батьки цих дітей. Природа там унікальна. Ми вивчали історичні, архівні документи, зокрема — з Кракова і Варшави: чому там будувався санаторій, чим там лікували. Ми хочемо це відновити", — говорить Тарас Мельник.

Центр повинен складатися з чотирьох корпусів. Один — для реабілітації дітей з неврологічними захворюваннями, другий — з бронхолегеневими, третій — для дітей війни й четвертий — для санаторно-курортного лікування.

"Зараз санаторно-курортне лікування не буде фінансуватися Міністерством охорони здоров’я, але треба його зберегти", — пояснює Тарас Мельник.

За його словами, у планах — відновити лікувальні колодязі з ропою в Делятині, облаштувати сім басейнів. Також хочуть, щоб у центрі були вулики з бджолами, коні.

"Мають бути метелики, художнє лікування піском, сенсорні кімнати. Вартість сенсорної кімнати — 6 млн грн, але це розвиває рухи дітей, особливо з неврологічними проблемами", — розповідає Тарас Мельник.

Облаштування центру потребує значних грошей. Тому організатори звернулися у різні фонди, співпрацюють з 12 країнами, шукають потенційних спонсорів.

"Але всі хочуть проєктно-кошторисну документацію, якої ще поки немає. Ми плануємо одночасно приймати 200 дітей. Сума проєкту — 10 млн євро", — каже Тарас Мельник.

Регіональна координаторка всеукраїнської програми "Ти як?" Лариса Підвербецька говорить, що проєкт реабілітаційного центру розробляють фахівці. Зараз визначають кількість місць, площу, обсяг будівництва, їхню вартість.

"Ми будемо залучати субвенції на державному рівні, фінансування з обласного бюджету. Але основна частина — це буде співпраця з міжнародними організаціями й вливання саме таких грошей, тому що це — дуже дорогий проєкт", — розповіла Лариса Підвербецька.

Підписуйтеся на новини Суспільне Івано-Франківськ у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube

На початок