Понад рік медики Токмацької лікарні, які виїхали з окупації, не отримують зарплатню

Понад рік медики Токмацької лікарні, які виїхали з окупації, не отримують зарплатню

Лікарям не платять зарплатню
Лікарі Токмацької багатопрофільної лікарні. Фото: Суспільне Запоріжжя

Медикам Токмацької багатопрофільної лікарні, які виїхали з окупації, понад рік не платять зарплатню. Вони змушені жити виключно на виплати ВПО. Близько двох тижнів тому пішов з посади директор медзакладу Віталій Пасєвін, тож лікарі втратили останню надію, що таки отримають обіцяні виплати.

Світлана Тараненко, сестра-господиня Токмацької багатопрофільної лікарні, понад рок живе тільки на виплати ВПО. Розповідає, до Запоріжжя виїхала 12 травня 2022 року, адже не захотіла працювати на окупантів:

лікарі
Світлана Тараненко, сестра-господиня Токмацької багатопрофільної лікарні. Фото: Суспільне Запоріжжя

"Директор наш в простій нас не ввів, підприємство працює і у даний період. Нам пишуть те, що там стаття 15, що підприємство працює, нас немає на робочому місці і нам нічого не положено. Навіть ті, хто залишився на окупованій території, не отримують. Вони отримують тільки російську заробітну плату".

Наталія Анісімова, акушерка-гінекологиня Токмацької багатопрофільної лікарні, виїхала з рідного міста 13 квітня 2022 року. Відтоді теж не отримує зарплатню. Каже, аби співробітникам медзакладу, які переїхали, оголосили простій та перевели на ⅔ — зверталися до місцевої та обласної влади:

лікарі
Наталія Анісімова, акушерка-гінекологиня Токмацької багатопрофільної лікарні. Фото: Суспільне Запоріжжя

"Як нам казали в Пологівській військовій адміністрації по статуту КНП — це вирішує директор підприємства, а якщо він не приймає такого рішення, то вони на нього вплинути ніяк не можуть".

Заступниця директора східного міжрегіонального департаменту Національної служби здоров’я Наталія Шуліка пояснює, зарплатню співробітники медзакладу не отримували через те, що директор не подавав звіти:

"Оплат за цим пакетом не відбувалося через те, що керівник Пасєвін не підписав звіт за січень. Тобто заклад ніяких документів протягом року не подавав, всі пояснення були не обґрунтованими і ми не можемо на підставі нічого нараховувати звіти на оплату".

лікарі
Наталія Шуліка, заступниця директора східного міжрегіонального департаменту Національної служби здоров’я. Фото: Дніпропетровська ОДА

Два тижні тому співробітники дізналися, що директор їхньої лікарні пішов з посади та очолив іншу комунальну установу — каже Світлана Тараненко:

"Я дізналася це з фейсбуку Олени Жук, її офіційної сторінки, вона представила нашого директора, директором іншої комунальної установи. І виходить, що ми зараз також без директора".

лікарі
Пост голови Запорізької обласної ради Олени Жук. Фото: скрин зі сторінки Олена Жук - голова Запорізької обласної ради/Facebook

Згодом цей пост був видалений — каже Світлана Тараненко. Перехід директора лікарні на нову посаду голова обласної ради Олена Жук коментувати Суспільному відмовилася. Як і сам екс-директор Токмацької лікарні Віталій Пасєвін.

Нового ж керівника медзакладу мають призначити до кінця серпня — розповів голова Токмацької військової адміністрації Олександр Чуб:

лікарі
Олександр Чуб, голова Токмацької військової адміністрації. Фото: особистий архів Олександра Чуба

"Директор Токмацької багатопрофільної лікарні був звільнений за власним бажанням у зв’язку з переходом на іншу роботу. Тимчасово виконує зараз обов’язки заступник з економічних питань. До кінця серпня керівник буде".

лікарі
Лікарі Токмацької багатопрофільної лікарні. Фото: Суспільне Запоріжжя

За словами Олександра Чуба, саме директор зможе подати звіти на виплати для НСЗУ, втім, лише за поточний місяць:

"Сьогодні відпрацювали, сьогодні отримали заробітну плату, як на будь-якому підприємстві. Але будуть нараховувати зарплату тим, хто працює, а не тим, хто знаходиться в Запоріжжі".

Адвокатка Ірини Коломоєць каже, співробітники лікарні, які виїхали, вважаються особами, які не з'явилися на роботу з невстановлених причин. Однак, звільнити директор їх права немає:

лікарі
Ірина Коломоєць, адвокатка. Фото: Суспільне Запоріжжя

"Простій оголошується наказом керівника, а він його не оголошує. Тому працівники не отримують ⅔ за час простою, не отримують середній заробіток, не отримують нічого і звільнити він їх немає права. Вони просто знаходяться в повітрі".

Нині Ірина Коломоєць готує судовий позов аби стягнути з Токмацької лікарні заборговану заробітну плату працівників за півтора року.

Підписуйтесь на новини Суспільне Запоріжжя в Telegram та у Viber

На початок