Лис зі сказом вкусив жительку Харківщини: жінка намагалася відбити у хижака качку

Лис зі сказом вкусив жительку Харківщини: жінка намагалася відбити у хижака качку

Лис зі сказом вкусив жительку Харківщини: жінка намагалася відбити у хижака качку
. Фото ілюстративне. Джерело: unsplash

У селі Шляхове Кегичівської громади Харківщини 14 серпня лисиця зі сказом покусала 83-річну жінку. Поранена проходить профілактичні щеплення в лікарні Кегичівки.

Про це Суспільне Харків розказала заступниця селищного голови Тетяна Перцева.

"Жінка бойова. У двір залізла лисиця та хотіла схопити качку. Бабуся огріла її дрюком, лисиця відключилась. Жінка взялася за лапу та хотіла відтягнути тварину. Лисиця прийшла до тями та вкусила її за палець", — сказала Перцева.

У Шляховому оголосили карантин

17 серпня підтвердилося, що лисиця має сказ, внаслідок чого село Шляхове визнали неблагополучноюНаселений пункт, в якому було зареєстровано випадок сказу на сказ територією. Село Високе та вулицю Дружби в селищі Слобожанському позначили як загрозливуПрилеглі до неблагополучної території, на які можливе занесення сказу або активізація існуючих осередків хвороби зону. Карантин ввели на два місяці, повідомили у громаді.

"Лисиця має ареал проживання близько пʼяти кілометрів, тому ми не можемо стверджувати, що там ця лисиця не бігала", — сказав Суспільне Харків начальник відділу організації протиепідемічної роботи одного з управлінь Держпродспоживслужби області Євген Тіняєв.

Під час дії карантину зі Шляхового заборонено вивозити тварин без дозволу. У селі 18 серпня щепили від сказу 200 тварин, сказав Тіняєв.

У селі також провели подвірні обходи, інших поранених не виявили, сказала Суспільне Харків епідеміологиня відділення особливо небезпечних інфекцій Олена Кондратенко.

Чому на Харківщині побільшало випадків зараження тварин сказом?

У червні жительку Лозівської громади покусала хвора лисиця. Випадок став першим за два роки, коли людину вкусила тварина зі сказом. За даними облцентру контролю та профілактики хвороб, в Ізюмському районі було чотири підтверджені випадки сказу тварин протягом 2023 року.

На думку Євгена Тіняєва, в Харківській області збільшується кількість випадків сказу через те, що рудих лисиць, яких вважають природними поширювачами хвороби, перестали профілактично відстрілювати через війну.

"Чисельність лисиць росте, бо діє заборона на відстріл — заміновані ліси, діє заборона голови адміністрації на полювання, профілактичний відстріл та взагалі заходити до лісу. Деякі громади отримали дозвіл на відстріл від районних голів, тому розв'язання проблеми незабаром має зрушитися з місця", — зауважив Євген Тіняєв.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок