Чернігівці скаржаться, що не можуть потрапити в укриття під час тривоги: що кажуть в міській раді та МВА

Чернігівці скаржаться, що не можуть потрапити в укриття під час тривоги: що кажуть в міській раді та МВА

Чернігівці скаржаться, що не можуть потрапити в укриття під час тривоги: що кажуть в міській раді та МВА
. ФОТО: Gettyimages (ілюстративне)

У Чернігові до поліції з 1 червня надійшло 34 повідомлення про неналежний стан укриттів, або про те, що укриття чи сховище зачинене під час повітряної тривоги. Про це Суспільному повідомила речниця Нацполіції області Наталія Слабеняк. З її слів, за кожним фактом неналежної роботи укриттів проводиться перевірка. Її результати скеровують до відповідних служб, що несуть відповідальність за доступність до укриттів під час повітряної тривоги.

25-річна чернігівка Надія Козік не змогла потрапити в укриття 19 серпня. Дівчина розповідає, після ракетного удару по драмтеатру вона була на Кругу (район Чернігова, — ред.). Почувши гучний вибух — почала шукати на мапі найближче укриття. До нього Надія не змогла потрапити.

Укриття
Закриті ворота, через які не змогла потрапити до укриття Надія Козік. ФОТО: Надія Козік
"Мені показало укриття, де швейна фабрика. Я побігла туди, оббігала всю швейну фабрику, там було зачинено. Думаю, може я щось не знаю, бо не була там раніше. Почала питати у людей. Одна жіночка мені теж сказала, що укриття там зачинено. Мене і декілька людей, які шукали укриття, пустили перечекати тривогу на перший поверх Деснянського басейнового управління водних ресурсів. Люди всі скаржилися, що укриття, які бачили на своєму шляху — зачинені", — каже Надія Козік.
Надія Козік
Чернігівка Надія Козік. ФОТО: Надія Козік

Чернігівка Ольга Волошина повернулася з-за кордону. Під час повномасштабного вторгнення жінка разом з рідними переховувалася в укритті будинку. Після приїзду до місця, де раніше ховалися, не стало доступу і зникла назва укриття.

Чернігівці скаржаться, що не можуть потрапити в укриття під час тривоги: що кажуть в міській раді та МВА
Укриття в яке не змогла потрапити Ольга Волошина. ФОТО: Ольга Волошина
"Я зараз не можу зрозуміти, куди мені бігти. Немає жодних показників. Якщо ти знаєш, де є укриття, то одне, по карті я подивилася, це просто жах. Ти поки відкриєш карту, зрозумієш ці позначення, то багато часу проходить", — каже Волошина.
Укриття
Чернігівка Ольга Волошина. ФОТО: Із сторінки соціальної мережі Ольги Волошиної

Що кажуть у МВА

Начальник Чернігівської міської військової адміністрації Дмитро Брижинський каже, що на ситуації, коли під час повітряних тривог зачинені укриття — реагують.

"Навіть вчора (20 серпня, — ред.) ми отримали таке повідомлення і вийшли на перевірку, у нас є три адреси, три заяви, які поступили на 102. Також були повідомлення, що люди бігли у парку і не бачили, куди забігти. Тиждень назад ми провели перше підведення підсумків з тими керівниками, де були зачинені укриття. Керівники підприємств зреагували, сказали, що, напевно, це непорозуміння пов'язане з тим, що охорона була з одного боку, а поліція, яка приїжджала для перевірок, була з іншого боку. І відповідальність за недоступ до укриття, вона відсутня, вона може настати тільки постфактум, після трагедії".

Нагадаємо, 2 червня начальник Чернігівської міської військової адміністрації Дмитро Брижинський видав розпорядження про безперешкодний цілодобовий доступ до укриттів. За його словами, під час тривоги будь-яка людина повинна мати змогу потрапити в укриття, незалежно від форми його власності.

"Я видавав розпорядження, що укриття має бути відкритим 24 на 7. Призначена відповідальна особа. Це директори ЖЕКів, начальники ОСББ, а також керівникики підприємств, де є ці укриття. За результатами розпорядження міська рада надала мені списки відповідальних осіб. 20 серпня мої співробітники перевірили укриття, які розташовані навколо площі. Там є 15 будинків, де є укриття. З 15 будинків цілодобово були відкриті сім, вісім відкривалися за першим телефонним дзвінком мешканцями цих будинків".
Укриття
Начальник МВА Дмитро Брижинський. ФОТО: Суспільне Чернігів

У Чернігові для перевірки укриттів створили 30 комісій, у складі кожної є по три людини, каже Брижинський.

Укриття, у які не пускають людей під час тривоги, використовуються спеціалізованими службами цивільного захисту. Їх не карті не позначено.

"Це можуть бути укриття, де знаходяться, перебувають спеціальні служби, де зберігається спеціальна апаратура. Такі укриття можуть використовуватися тільки спеціалізованими службами. Це укриття може бути призначене для підрозділу, який забезпечує зв'язок".

Зі слів Дмитра Брижинського, у Чернігові є 101 сховище. Найпростіших укриттів 1 360.

У разі, коли під час тривоги укриття зачинено, начальник МВА радить:

"Потрібно шукати інше укриття, а потім звертатися до відповідальних служб, які несуть відповідальність. Відповідно до закону про місцеве самоврядування, за утримання найпростіших укриттів та підвалів, відповідає міська рада і виконавчий комітет. Це чітко прописано в законодавстві".

Що кажуть в Чернігівській міській раді

Начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Чернігівської міськради Олег Шамрук у коментарі Суспільному розповів, що про цю проблему знають та постійно ведуть розмови з відповідальними за доступ до укриттів.

"Таких ситуацій не повинно бути, коли зачинене укриття. Якщо визначено старшого і відповідальну особу за доступ до укриття, то відповідальна особа повинна спрацювати на 100 % і забезпечити доступ людини до укриття. Працюємо над вирішенням цієї проблеми шляхом спілкування з мешканцями цих підвальних приміщень. Через житлово-комунальне господарство ми робили інформаційне звернення на квитанціях, де повідомлялося, що доступ до найпростіших укриттів лежить на відповідальності мешканців багатоповерхових будинків".
Укриття
Начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Чернігівської міськради Олег Шамрук. ФОТО: Суспільне Чернігів

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок