Справу ватажка "ЛНР" Леоніда Пасічника передали до суду

Справу ватажка "ЛНР" Леоніда Пасічника передали до суду

Голова "Луганської народной республіки" Леонід Пасічник разом із Путіним
Леонід Пасічник (крайній справа) разом із ватажками інших псевдореспублік на окупованих територій разом з президентом РФ Володимиром Путіним, 30 вересня 2022 року. Фото: АР

Голову "Луганської народної республіки" Леоніда Пасічника судитимуть. Луганська обласна прокуратура повідомила, що передала до суду справу щодо ватажка так званої ЛНР. Йому інкримінують кілька злочинів, зокрема, посягання на територіальну цілісність, зміну кордону і недоторканність України.

Як повідомили в Луганській обласній прокуратурі, слідчі СБУ встановили житель Луганська, що в жовтні 2018 року після псевдовиборів очолив так звану республіку.

"Він систематично заявляв на камери пропагандистських місцевих і російських ЗМІ про необхідність приєднання квазідержавного утворення до країни-агресора", — повідомили в прокуратурі.

20 вересня 2022 року обвинувачений підписав фейковий закон "Про референдум ЛНР з питання входження до складу Російської Федерації на правах суб’єкта РФ", на основі нього організував незаконне голосування на тимчасово окупованій території Луганської області 23-27 вересня 2022 року, додали у відомстві.

"Після оприлюднення «результатів» незаконного плебісциту фігурант звернувся до президента РФ з пропозицією про прийняття «ЛНР» до складу Російської Федерації як нового суб’єкта", — акцентували у повідомленні.

Крім того, 30 вересня 2022 року під час зустрічі з головою держави-агресора у Кремлі він підписав незаконний договір про "приєднання" території Луганської області до Росії, чим порушив територіальну цілісність України.

У прокуратурі додали, що обвинувачуваний продовжує "керувати" псевдореспублікою, активно провадить антиукраїнську діяльність, видає та підписує юридично нікчемні "документи" та співпрацює з представниками РФ.

Ватажку терористичного угруповання ЛНР інкримінують такі кримінальні злочиниЦе: ч. 2 ст. 110, ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України:

  • вчинення умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України,
  • публічні заклики до зміни українського кордону, що вчинені за попередньою змовою групою осіб,
  • участь в організації і проведенні незаконного референдуму на тимчасово окупованій території.

Що відомо про голову так званої ЛНР Леоніда Пасічника

53-річний Леонід Пасічник народився у Луганську, працював у Службі безпеки України. У 2014 році під час окупації Луганська перейшов на бік РФ. У "ЛНР" був "міністром держбезпеки".

У 2018 році він в результаті незаконних виборів став головою "республіки".

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок