У центрі Сум через зливу підтоплені двори та будинки

У центрі Сум через зливу підтоплені двори та будинки

Доповнено
У центрі Сум через зливу підтоплені двори та будинки
. Фото: Суспільне Суми

Після зливи у центрі Сум на вулиці Стефана Таранушенка та провулку Майданівському підтоплені двори та будинки. Про це Суспільному повідомили місцеві мешканці.

За словами мешканців вулиць, підтоплювати двори почало вночі. Насоси, які мали відкачувати воду, не були включені відповідними службами. Раніше таке вже траплялося, але весною, під час паводка. Влітку такого раніше не ставалося, бо працювала дренажна система, розповіла Тетяна Лук'яненко, двір якої затопило.

У центрі Сум через зливу підтоплені двори та будинки
Тетяна Лук'яненко. Фото: Суспільне Суми

"Уже другу добу льє дощ і не працюють ливньовки (зливова каналізація — прим. ред.). Все у нас тут плаває. Качки по десять штук. У сусідів затопило хату зовсім, вони до сусідів пішли, тому що ніде їм спати, там все у воді. І у нас тут все у воді", - розповіла Тетяна Лук'яненко.

Також жінка сказала, що зранку телефонувала до "Служби 15-80", "Міськводоканалу", Департаменту інфраструктури, ДСНС, але всі посилаються на вихідні.

Інна Осадча мешкає по сусідству, її подвір’я також затопило. "Літо дощове, і дуже часто буває вода, практично все літо в цьому році стояла на городі, але в хаті ще не була. А сьогодні вже і в хаті", - сказала жінка.

Місцевий мешканець Борис Сіробаба додає, що першопричина цього підтоплення і заболочування місцевості — гребля Низівської ГЕС. За його словами, до її створення води у підвалах людей не було, бо річка і джерела навколо неї нормально працювали.

"Затоплені подвір’я тому, що слабо відкачується вода. Біля (річки, - прим. ред.) Стрілки є насосна станція, там вмикають насоси. Відкачується повільніше, ніж поступає вода. Є тут дренажні канали під землею, які час від часу — колодязі дренажні — треба чистити, не встигають чистити", - вважає чоловік.

У центрі Сум через зливу підтоплені двори та будинки
Борис Сіробаба. Фото: Суспільне Суми

У пресслужбі КП "Міськводоканал" повідомили, що їхнє підприємство забезпечує централізоване водовідведення господарсько-побутових стічних вод, дощової каналізації на їхньому балансі немає. Також зазначили, що послуги з відкачування води не закладені у тариф.

Згідно з даними системи ProZorro, утримання насосної станції по вул. Круговій на замовлення Департаменту інфраструктури Сумської міськради здійснює ТОВ Статус-Е. Сума договору — майже 420 тис. грн. Ані номер, вказаний в реєстрі юридичних осіб, ані контактний номер цього товариства у системі ProZorro, не обслуговується.

Директор Департаменту інфраструктури міста Олександр Журба так прокоментував ситуацію з підтопленими вулицями: "Через зливи утворився завеликий об'єм води. Потужностей ливнівок не вистачало, щоб з ним упоратися. Є скарги районів, які підтоплює, насосні працюють".

Речник головного управління ДСНС України у Сумській області Олег Стрілка у коментарі Суспільному зазначив, що їхній представник виїжджатиме разом з комунальними службами на місце та оцінить ситуацію. Якщо буде необхідність, рятувальники проводитимуть заходи з надання допомоги та ліквідації наслідків негоди.

Також кореспонденти Суспільного повідомили, що на вулиці Героїв Круг підтоплені двори багатоповерхівок.

У Сумському гідрометцентрі повідомляли, що вдень та вночі 11 та 12 серпня очікується значний дощ з грозою.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок