Нова серія вибухів у Криму: окупанти приховують реальну ситуацію за "навчаннями"

Нова серія вибухів у Криму: окупанти приховують реальну ситуацію за "навчаннями"

Ексклюзивно
Нова серія вибухів у Криму: окупанти приховують реальну ситуацію за "навчаннями"
Ілюстративне фото. Telegram/ ЧП Севастополь

Сьогодні, 9 серпня, пролунали вибухи у Севастополі, Джанкої та Феодосії. Окупаційна влада повідомила про планову утилізацію боєприпасів на Старокримському полігоні та навчання з димовою завісою у районі Севастопольської бухти та в районі Феодосійського порту.

В коментарі Суспільному Крим аналітик правозахисної організації "КримSOS" Євгеній Ярошенко розповів, що після початку повномасштабного вторгнення суттєво ускладнився доступ до інформації з окупованого півострова, зокрема інформацію про вибухи можливо отримати лише з відкритих джерел. До цього переліку входять інформаційні повідомлення українських ЗМІ, місцевих Telegram-каналів, Сил оборони України й окупаційної влади.

"Як правило, окупаційна адміністрація замовчує випадки вибухів на території Криму. Унаслідок цього, місцевому населенню залишається лише здогадуватися про те, чи це приліт, чи робота ППО. Але були деякі гучні вибухи, які неможливо приховати, оскільки їхні наслідки були добре помітні здалеку: приліт по військовому литовищі в Новофедорівці, вибух боєприпасів в Джанкойському районі, вибух на Керченському мосту", — каже Ярошенко.

За останній місяць динаміка обстрілів суттєво зросла і внаслідок цього російська пропаганда дає помітні тріщини, наголошує аналітик.

"Ідеологія про те, що Криму нічого не загрожує – вже не працює навіть для російської частини населення. У міру зростання вибухів в Криму, окупаційній владі стає важче переконувати кримчан в тому, що ситуація під контролем. Після повторної атаки на Керченський міст, практично щодня в Криму відбуваються якісь вибухи", — зазначив Євгеній Ярошенко.

Аналітик ГО «КримSOS» розповів, що на території окупованого півострова немає системної робити системи оповіщення про повітряну небезпеку, лише в деяких місцях інколи лунає сигнал.

"Зафіксовано, що в деяких місцях їздять машини з гучномовцями й повідомляють про повітряну небезпеку. В багатьох місцях розпочали чіпляти вивіски «Укриття». Деякі укриття прибирають від сміття, але важко сказати, наскільки це системна робота", — наголосив він.

"Росія як держава-окупант має низку зобовʼязань за міжнародним гуманітарним правом щодо забезпечення безпеки цивільного населення. Насамперед, РФ як сторона міжнародного збройного конфлікту, при проведенні операцій, має постійно проявляти турботу про те, щоб оберігати цивільне населення й обʼєкти від небезпеки, що повʼязані з бойовими діями. Для цього росіяни повинні вживати низку запобіжних заходів, як це передбачено статтею 57 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій. До того ж сторони мають уникати розміщення воєнних обʼєктів в населених районах. Повинні також вивезти цивільне населення з районів, що розміщені поблизу воєнних обʼєктів. Як показує практика, окупанти ігнорують цей припис міжнародного гуманітарного права", — підсумував Євгеній Ярошенко.

Підписуйтеся на новини Суспільне Крим у Telegram, Viber та у Facebook

На початок