На Черкащині стане прохолодніше

На Черкащині стане прохолодніше

За прогнозом Черкаського обласного гідрометцентру, протягом тижнія очікуємо помірну і вітряну погоду. Єдине, що залишається незмінним – це відсутність суттєвих дощів, повідомив Суспільному начальник обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

В окремих районах області можливі короткочасні дощі з грозами, прогнозують синоптики. Збережеться підвищений температурний фон із нічними температурами 16-18º, вдень 26-28º.

В середині тижня дещо похолодає: до 10-12º вночі та 20-22º вдень. Однак у вихідні на Черкащину повернеться комфортне тепло.

Дефіцит опадів з початку літа по області становить 25-55 %, зокрема у Смілянському районі 72 %. За таких умов відмічається втрата тургору та передчасне пожовтіння листків пізніх сільськогосподарських культур, зокрема кукурудзи. Складаються жорсткі передумови для осінньої сівби.

За останніми визначеннями агрометеорологів області, на тестових полях у Чигирині та Золотоноші, запаси продуктивної вологи у метровому шарі ґрунту під кукурудзою становлять 16-19 мм відповідно, що є найнижчими показниками за останні 30 років спостережень на Черкащині.

Через дефіцит опадів в екосистемах області утримується надзвичайна 5 класу пожежна небезпека. Особливо складна ситуація зберігається у Смілянському районі, де комплексний показник пожежної небезпеки один з найвищих по Україні.

Якою буде осінь на Черкащині

За довгостроковою консультацією черкаських синоптиків, осінь 2020 року в цілому може виявитися прохолодною, завдяки раннім і частим похолоданням до заморозків, та із недобором опадів близько 30-50%. Найбільше відхилення від норми стосовно холоду матиме жовтень, а найменше опадів вірогідно буде у листопаді. Початок осені прогнозують теплим.

Читайте також

На початок