На Харківщині розпочали новий етап "єВідновлення". Що він передбачає

На Харківщині розпочали новий етап "єВідновлення". Що він передбачає

На Харківщині розпочали новий етап "єВідновлення". Що він передбачає
. Дитячий візок на тлі зруйнованої російськими обстрілами будівлі, село Кам'янська Ізюмського району, Харківська область, липень 2023 року. Фото: Олександр Ставицький/Суспільне Харків

З 1 серпня у Харківській області розпочався новий етап програми "єВідновлення". Тепер за компенсацію можна купити домівку, замість зруйнованої.

Про це під час брифінгу розповів директор обласного департаменту містобудування та архітектури Антон Коротовських.

Програма стосується власників, чиї оселі пошкоджені на 70-100% і їх неможливо відновити.

Як купити нове житло за компенсацію з "єВідновлення"

Власники зруйнованого житла внаслідок війни можуть отримати електронний сертифікат на покупку нової оселі, розказав Антон Коротовських.

"Заявник через "Дію" оформлює заявку для його отримання, або це можна зробити в ЦНАПі. Після цього він відкриває електронний рахунок в одному з банків. Заявник повинен мати документи на свою нерухомість. Серед них — обов'язково право власності в Реєстрі речових прав на нерухоме майно. Зараз багато людей стикаються з тим, що документи старого зразка — їх не підтягує Держреєстр. Необхідно ці документи вносити до нової системи", — говорить Коротовських.

Як на Харківщині отримати гроші на купівлю нового житла замість зруйнованого за програмою "єВідновлення"
Наслідки російської окупації Кам'янки Ізюмського району, Харківська область, липень 2023 року. Фото: Олександр Ставицький/Суспільне Харків

У кожній громаді Харківщини сума індивідуальна

Після погодження сертифіката заявник повинен скасувати попереднє право власності та самостійно знайти житло на території України, каже посадовець. Виконавцем цієї програми є "Укрпошта", до неї теж потрібно подати заявку через "Дію" про фінансування.

"По всій Україні прийнята вартість 1 кв. м квартири — 36 422 гривень, 1 кв. м будинку — 22 197 гривень. По всіх регіонах застосовують відповідні коефіцієнти, залежно від віку будинку та його розташування. Тому в кожній громаді сума буде індивідуальною", — додає Коротовських.

У пріоритеті — пільгові категорії людей. Заявку розглядають протягом місяця.

Як на Харківщині отримати гроші на купівлю нового житла замість зруйнованого за програмою "єВідновлення"
Балкон у квартирі Ганни Кашиної після російського обстрілу. Харків, Північна Салтівка, липень 2023 року. Фото: Суспільне Харків/Дмитро Гребінник

Коли потрібно використати гроші з

Сертифікат буде дійсним протягом 5 років. За компенсацію можна придбати будинок, квартиру, земельну ділянку, або зробити ремонт.

"Гроші перераховуються відразу на рахунок продавця. Покупець може доплатити й власні кошти. Якщо людина не хоче переїжджати, вона може цю компенсацію витратити на реконструкцію свого зруйнованого будинку ", — каже Коротовських.

Що відомо про "єВідновлення" на Харківщині

На 4 серпня на Харківщині зареєстрували 12 тисяч заяв на відновлення житла.

"Зараз діє система компенсацій до 200 тисяч гривень. Обробили вже 1652 заявки. Загальна сума призначених виплат складає майже 133 мільйони гривень".

Коротовських говорить, комісії відхилили 1044 заявки жителів за програмою "єВідновлення".

За його даними, внаслідок бойових дій на Харківщині пошкоджені 4091 багатоквартирний будинок. З них близько 15% не вдасться відновити. Серед 10 тисяч пошкоджених приватних будинків не підлягають відновленню близько 30%.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок