Суспільство дізнається про всі порушення, вчинені воєнкомами — Зеленський

Суспільство дізнається про всі порушення, вчинені воєнкомами — Зеленський

Суспільство дізнається про всі порушення, вчинені воєнкомами — Зеленський
. Президент Володимир Зеленський під час відеозвернення 3 серпня. Скріншот з відео: Офіс президента

Правоохоронні органи розслідують усі порушення, вчинені керівниками військкоматів, а суспільство обов’язково дізнається про результати цих розслідувань.

Про це 3 серпня заявив президент Володимир Зеленський під час традиційного вечірнього відеозвернення.

"Були сьогодні доповіді керівника СБУ Малюка та міністра внутрішніх справ Клименка. Зокрема, одне з питань — перевірка "воєнкомів". Поговорили ми детально. Перевірка виявляє багато зловживань. Відверто огидних", — зазначив він.

Президент пообіцяв, що правоохоронці обов’язково представлять суспільству всі виявлені факти та розслідують їх у межах кримінальних проваджень.

"У системі комплектування потрібні люди, які розуміють, що таке цінність захисту України. Цінність, а не ціна рішень. У "військкоматах" мають працювати люди, які бачили війну, пройшли її. Є ті, хто, на жаль, втратив кінцівки, але не втратив гідність й не втратив Україну. Дякую їм", — сказав глава держави.

Він повідомив, що 3 серпня у Закарпатській області відбувся другий день наради з послами України. Участь у ній взяло вище військове керівництво країни.

"Вчора, сьогодні були найвищий політичний та найвищий військовий рівні спілкування. Дуже предметні розмови послів із міністром оборони, з главкомом, з командувачем повітряних сил, з віцеадміралом Неїжпапою, командувачем ВМС, керівником зовнішньої розвідки Литвиненком, секретар РНБО Даніловим. Всі. Я спеціально попросив і главкома Залужного, і командувачів з паном Кулебою, щоб вони провели відповідну нараду, щоб ключові речі, які так потрібні нашим воїнам, нашим силам оборони – щоб вони все це донесли послам", — зазначив президент.

Також на нараді були присутні прем’єр Денис Шмигаль, низка міністрів та голова Верховної ради Руслан Стефанчук.

"Важливо, щоб посли України були максимально в деталях, у матеріалі щодо кожної потреби України. Зброя, техніка, снаряди, фінанси, конкретні політичні рішення… Дякую всім, хто був активним на цій нараді в Закарпатті", — додав Зеленський.

Також 3 серпня на нараді обговорювався розвиток Кримської платформи.

"Нарада щодо Кримської платформи — зміст саміту, міжнародна присутність на саміті, його вплив на нашу можливість тиснути постійно для звільнення Криму – працюємо над деталями. Причому вже готуємо не лише саміт Кримської платформи на рівні лідерів у серпні, але й парламентський вимір Кримської платформи — цей саміт буде восени", — розповів гарант.

Окрім того, у фокусі уваги перебуває й зміцнення української протиповітряної оборони.

"Загалом терористи вже запустили проти України щонайменше 1961 "Шахед", і значну частину вдалося збити. На жаль, не всі. Працюємо, щоб збивати більше – щоб максимум збивати. Працюємо, щоб було більше систем ППО. Зокрема, це завдання для кожного нашого посла, усіх представників, усіх представниць України. Усі повинні працювати на перемогу, на захист життя. Життя і людей, і захист нашої прекрасної України! Ми обов’язково переможемо", — підсумував Володимир Зеленський.

Що відомо про порушення, виявлені серед працівників військкоматів

24 липня у Києві затримали колишнього начальника Одеського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Євгена Борисова, якого підозрюють у незаконному збагаченні та порушенні порядку несення військової служби. За даними правоохоронців, він намагався втекти від слідства, змінюючи номери телефонів, автомобілів та місце розташування. Через намагання колишнього військкома сховатися, працівники ДБР проситимуть суд залишити його під вартою без можливості внесення застави.

27 липня прокурори зареєстрували кримінальне провадження за фактом ймовірного незаконного збагачення начальника Чернівецького обласного центру комплектування Ігоря Сорокопуда. Прокуратура проводить перевірку щодо посадовця.

1 серпня на Дніпропетровщині у керівника обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки пройшли обшуки. Наразі розпочато кримінальне провадження за фактом незаконного збагачення.

4 серпня стало відомо, що на Хмельниччині викрили офіцера військкомату, якого підозрюють у хабарництві й сприянні отримання призовниками довідок про непридатність проходження служби. За свої послуги, за матеріалами досудового слідства, чоловік брав дві тисячі доларів.

На початок