"Деякі хати розбиті повністю", – волонтер з Волині про відбудову Благодатівки на Херсонщині

"Деякі хати розбиті повністю", – волонтер з Волині про відбудову Благодатівки на Херсонщині

волонтери з Волині у селі Благодатівка на Херсонщині
Волонтери з Волині ремонтують дах в одному з будинків у селі Благодатівка на Херсонщині, серпень 2023. Фото: Волинська обласна військова адміністрація

Волинянин Володимир – один із волонтерів, які у рамках проєкту "Пліч-о-пліч" поїхали відбудовувати село Благодатівка у Херсонській області.

Житель Камінь-Каширщини каже: "Коли я був вдома, я цього не розумів. Вживу усе набагато страшніше". Відео з Херсонщини оприлюднили на сторінці Волинської обласної військової адміністрації.

Про відновлення Благодатівки волинянин розповів посеред звичайної сільської вулиці.

У місцевій школі під час окупації жили російські військові. "До самої річки, до переправи, хати розбиті. Там були запеклі бої", – каже волинянин.

Наразі у Благодатівці працює уже друга група волонтерів з Волині.

Волонтери з Волині у селі Благодатівка на Херсонщині
Нова група волонтерів з Волині, які приїхали відбудовувати село на Херсонщині. Фото: Волинська обласна військова адміністрація

Що кажуть місцеві жителі

До робітників, – каже Володимир, – постійно підходять жителі Благодатівки: хтось просить допомоги, а хтось питає, чим можна допомогти.

"Багато старших людей, які прожили тут усе життя, – плачуть. В декого взагалі нічого не зосталося, їхні хати і хати родичів розбиті повністю. Але ми всі разом – допоможемо", – говорить волонтер.

Одна з місцевих жительок Олександра Полякова на відео подякувала волонтерам за відбудову рідного села.

"Ми не знали, як починати і чим закінчувати, – говорить жінка, – Як воно все буде… Але вони (волонтери, – ред.) приїхали, стали – і всім по черзі усе зробили. Дякую велике хлопцям, які приїхали".

Наразі будівельні роботи у Благодатівці ще тривають. Одна зміна робітників-волонтерів замінює іншу.

Що відомо про Благодатівку на Херсонщині

Населений пункт Благодатівка перебував під російською окупацією з березня 2022 року. А 5 вересня того ж року ЗСУ його звільнили.

Внаслідок підриву Каховської ГЕС у Бериславському районі Херсонської області були затоплені 270 будинків, серед них і село Благодатівка.

За даними Волинської ОВА, у Благодатівці потребують відновлення 94 будинки. З них один фельдшерсько-акушерський пункт. 17 споруд зруйновані повністю.

Термінові новини читайте в Telegram та Viber Суспільного Луцьк.

На початок