На Тернопільщині посіяли менше гречки: прогнозована ціна і потреби регіону

На Тернопільщині посіяли менше гречки: прогнозована ціна і потреби регіону

Ексклюзивно
На Тернопільщині посіяли менше гречки: прогнозована ціна і потреби регіону
. Суспільне Тернопіль

Цьогоріч тернопільські аграрії посіяли гречки менше, ніж торік. Про це розповів директор департаменту агропромислового розвитку області Володимир Стахів. Кореспонденти Суспільного з'ясовували, чи очікувати покупцям дефіциту цієї культури та чи позначиться це на її вартості?

Аграрне товариство у Байковецькій громаді вирощує цю культуру понад 20 років. Цьогоріч засіяли площу 120 гектарів, розповів керівник господарства Сергій Якимець. Каже, це вдвічі менше, ніж торік.

Сергій Якимець, аграрій Байковецької громади
Сергій Якимець, аграрій. Суспільне Тернопіль

"Гречка завжди присутня в сівозміні. Розмір її посівів залежить від попиту й ціни. Впав попит. Минулого року зерно гречки ми здавали приблизно по 30 гривень, зараз – по 16-17 гривень. Ми співпрацюємо з місцевим підприємством, куди здаємо цю гречку. Там на зберіганні ще є торішні залишки, досить таки значні. Тому зменшили площі посівів. Все, що пов'язано з гречкою, це нестабільність попиту й реалізації. Знаємо, як у магазинах скаче її вартість. Відповідно ціна для виробників теж коливається. Дуже непрогнозований ринок. Ціна буде формуватися тоді, коли почнеться збір, коли буде розуміння, скільки намолотили. Зараз ціна така, як на ринку. Думаю, до збору буде стабільна, тому що є багато залишків".

Переробка гречки на підприємстві
Переробка гречки. Суспільне Тернопіль

Вартість готового продукту залежить від закупівельної ціни на сировину, каже директор підприємства, яке займається переробкою гречки, Володимир Діденко.

Володимир Діденко, керівник підприємства з переробки гречки в Байківцях
Володимир Діденко, керівник підприємства з переробки гречки. Суспільне Тернопіль

"До війни і до ковіду сировина коштувала в межах 18 тисяч гривень за тонну в заліковій вазі. На початку ковіду, потім на початку воєнного стану вона підросла. Торік за тонну сировини ми платили 25 з половиною тисяч гривень. Відповідно і собівартість зросла. Зараз собівартість по сировині, яка закуповувалась по 25500, становить 36 тисяч за тонну готової продукції, не враховуючи електрику, робочу силу і всього решту".

Сортування гречки на підприємстві в Байківцях
Сортування гречки на підприємстві. Суспільне Тернопіль

Володимир Діденко продемонстрував, як відбувається процес переробки гречаної сировини.

"Наш невеликий цех виробництва дозволяє переробити 38 тонн сировини за добу. Вихід готової продукції становить приблизно 27 тонн залежно від її якості. Початок виробництва відбувається з 23 норії. Вона подає сировину нагору. Потім самоплином сировина потрапляє на сепаратор, знову йде вниз на норію і знов піднімається нагору, де проходить гідротермічну обробку за допомогою пропарювача. Далі пропарена гречка потрапляє в попередню сушку і знову піднімається й потрапляє у вертикальну сушку, де осушується до 14% вологості. Далі лущиться, ділиться на фракції, відвіюється і виходить готовий продукт".

Висушена на підприємстві гречка
Висушена гречка. Фото ілюстративне / Суспільне

Потім гречку зважують, визначають рівень вологості, фасують та відправляють у магазини.

Підприємець з Тернополя Петро Ландяк щороку закуповує у виробників для продажу 30 тонн гречки. Каже, порівняно з минулим роком ціни на гречку знизилися.

Петро Ландяк, тернопільський підприємець
Петро Ландяк, підприємець. Суспільне Тернопіль

"Коли настала війна, розпочався ажіотаж, ціни зросли на 50 відсотків. До кінця минулого року вони сягнули космічної цифри 80, у поодиноких періодах гречка була навіть і по 90 гривень. Цьогоріч відчувається велике перевиробництво, тому що вартість знижується, нам уже пропонують по 30 гривень. Тобто, якщо взяти ціну від виробників, порівнюючи з минулим роком, то вона впала більше, ніж у два рази. Наприклад, виробник вчора пропонував нам по 34 гривні за кілограм. Відтак, ми сформували свою ціну – 37.50".

Який урожай гречки цього року очікують на Тернопільщині та чи вистачить його людям, кореспонденти Суспільного запитали в директора департаменту агропромислового розвитку області Володимира Стахіва.

Володимир Стахів, директор департаменту агропромислового розвитку Тернопільської області
Володимир Стахів, директор департаменту агропромислового розвитку області. Суспільне Тернопіль

"На сьогодні посіви гречки в області становлять 8,8 тисячі гектарів. Порівняно з минулим роком, це на 2 тисячі гектарів менше. Зараз тривають повторні посіви. Валовий збір за прогнозованими підрахунками буде майже 13 тисяч тонн. Потреби області – всього лиш 2,5-3 тисячі тонн, тобто, ми себе забезпечуємо повністю".

На полях цвіте гречка
На полях тернопільських аграріїв цвіте гречка. Суспільне Тернопіль

Що стосується ціни, то вона залежатиме від попиту і пропозиції, каже Володимир Стахів.

"Зараз у торговельній мережі ціни дещо впали, порівняно навіть з початком минулого року. Думаю, що новий цьогорічний урожай їх стабілізує, ціни повинні бути на такому ж рівні".

Площі посівів гречки в Україні цьогоріч збільшили до 115,4 тисячі гектарів. Торік було засіяно 114,6 тисячі гектарів, повідомляють у Міністерстві аграрної політики та продовольства.

Восени аналітики прогнозують ціну на гречку на тому ж рівні, що й зараз, розповів експерт аграрних ринків Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка.

Максим Гопка, експерт аграрних ринків Клубу аграрного бізнесу
Максим Гопка, експерт аграрних ринків Українського клубу аграрного бізнесу. Суспільне Тернопіль

"Посівні площі гречки порівняно з минулим роком зросли на 15% і становлять на сьогодні майже 140 тисяч гектарів. В Україні цю культуру найбільше вирощують в Сумській області, це 12,4% від загальних площ, в Хмельницькій – 9,5% та Чернігівській – 7,6 відсотка. Попит і пропозиція стабілізувалися за останній час, як раніше й прогнозував Український клуб аграрного бізнесу.

Аграрії змогли задовольнити попит населення ще минулої осені, збільшивши посівні площі. Ціни для населення наразі становлять 44 гривні 40 копійок за кілограм. Це на 53% нижче, ніж рік тому. До війни, в 2021 році, в цей же період ми мали таку ж ціну".

На початок