Президент Чехії дозволив ще 14 громадянам країни служити у ЗСУ

Президент Чехії дозволив ще 14 громадянам країни служити у ЗСУ

ЗМІ
Президент Чехії дозволив ще 14 громадянам країни служити у ЗСУ
. Фото: Олександр Брамський/Суспільне

Президент Чехії Петр Павел дозволив ще чотирнадцятьом громадянам країни воювати на боці України.

Про це повідомляє iRozhlas.

"Станом на 29 липня 2023 року президент Петр Павел підписав загалом 14 позитивних рішень про згоду на вступ громадян Чехії до Збройних сил України", – сказала журналістам речниця президента Чехії Маркета Рєгакова.

Водночас Петр Павел, відхилив прохання воювати на українському боці вісьмом особам Причини такого рішення Рєгакова відмовилася коментувати.

Загалом, згоду глави держави на приєднання до українських Сил оборони наразі мають 146 чехів. 132 згоди на участь у бойових діях на боці України підписав колишній президент Чехії Мілош Земан.

Скільки з них насправді поїхало в Україну, невідомо. Так само невідома кількість тих, хто виїхав на схід, не звернувшись за дозволом. Чеські військові не коментують ці цифри.

Якщо чехи хочуть легально брати участь у бойових діях на боці ЗСУ, вони повинні спочатку попросити у президента дозволу служити в іноземних збройних силах. Якщо вони поїхали в Україну, не отримавши цього дозволу — їм загрожує кримінальне переслідування.

16 липня речниця Генерального штабу Збройних сил Чехії Властіміла Кіпрісова повідомила, що чеська армія збирається закупити так звані баражувальні боєприпаси, інакше відомі як дрони-камікадзе. Генштаб хоче підписати контракт до кінця 2023 року.

На початок