ВАКС оголосив вирок ексміністру екології Злочевському

ВАКС оголосив вирок ексміністру екології Злочевському

ВАКС оголосив вирок ексміністру екології Злочевському
. Міністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський, 2011 рік, архівне фото: УНІАН

1 серпня 2023 року колегія суддів Вищого антикорупційного суду оголосила вирок у справі колишнього міністра екології та природних ресурсів Миколи Злочевського. Ексміністру призначили штраф в розмірі чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (68 тисяч гривень).

Про це повідомляє Спеціальна антикорупційна прокуратура.

Зазначається, що вирок був винесений зважаючи на деякі пом'якшувальні обставини, а прокурор САП та Злочевський до того уклали угоду про визнання винуватості.

"Враховано беззаперечне визнання указаною особою своєї винуватості в інкримінованому йому кримінальному правопорушенні, відсутність матеріальної шкоди, заподіяної внаслідок вчинення інкримінованого кримінального правопорушення, а також наявність суспільного інтересу у забезпеченні швидшого судового провадження...", — йдеться у повідомленні.

Також повідомляється, що за результатами співпраці з прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури обвинувачений сплатив 500 млн грн на допомогу ЗСУ для проєкту Армія Дронів.

Крім того, Злочевський надав допомогу підрозділам ЗСУ у вигляді купівлі обладнання на загальну суму понад 160 млн грн.

При цьому у САП додали, що справа спроби передачі хабаря від ексміністра екології стала одним із найбільших донатів на ЗСУ в Україні.

"За фактом спроби передачі рекордного хабаря керівництву антикорупційних органів було проведено досудове розслідування по двом кримінальним провадженням. Перше стосувалося учасників, що безпосередньо займалися організацією передачі неправомірної вигоди. Друге — безпосередньо колишнього міністра екології, від імені якого була спроба передати рекордний хабар. У межах розгляду двох кримінальних проваджень на потреби ЗСУ було передано 805,5 млн грн", — повідомили у прокуратурі.

Гроші зокрема пішли на Сили Спеціальних операцій Збройних Сил України, на проєкт “Армія Дронів” від UNITED 24 та на допомогу ЗСУ через рахунок НБУ.

Що відомо про справу Миколи Злочевського

Микола Владиславович Злочевський — власник найбільшої приватної газовидобувної компанії України Burisma, засновник Міжнародного Форуму з енергетичної безпеки. Колишній член Партії регіонів. Обіймав посаду міністра екології та природних ресурсів України з 2 липня по 9 грудня 2010 року.

Злочевський наприкінці 2014 року виїхав з України. Згодом Генпрокуратура оголосила його в розшук за підозрою в незаконному збагаченні (ч. 3 ст. 368-2 КК).

У 2019 році підозру ексміністру екології та природних ресурсів України, власнику компанії Burisma Миколі Злочевському було розширено — додано статтю про розкрадання державних коштів в особливо великих розмірах.

У червні 2020 року стало відомо, що керівникам САП та НАБУ пропонували 6 мільйонів доларів за закриття кримінального провадження, в якому фігурує власник газовидобувної компанії Burisma, колишній міністр охорони навколишнього природного середовища України Микола Злочевський.

На початок