Приміщення – у землі, стелі – монолітні: в громаді збудували два нових укриття

Приміщення – у землі, стелі – монолітні: в громаді збудували два нових укриття

Приміщення – у землі, стелі – монолітні: в громаді збудували два нових укриття
. Суспільне Тернопіль

У Великоберезовицькій громаді збудували два шкільних укриття. Сховища облаштовують у гімназії в Петрикові та в ліцеї у Буцневі. Про це розповів Суспільному голова громади Андрій Галайко.

За його словами, там раніше не було сховищ, їх орендували в сусідніх будинках. Діти навчалися за змішаною формою. Тепер планують очне навчання.

Андрій Галайко, голова Великоберезовицької селищної ради на Тернопільщині
Андрій Галайко, голова Великоберезовицької селищної ради. Суспільне Тернопіль

"Приміщення розміщене майже повністю в ґрунті, зверху згідно з нормами насипаний шар землі товщиною 50 сантиметрів".

Укриття Петриківської гімназії
Вхід в укриття Петриківської гімназії. Суспільне Тернопіль

Директор гімназії у Петрикові Великоберезовицької громади Василь Ковальчук показав новозбудоване укриття для учнів. У гімназії навчається 140 дітей та працює 35 людей. Будівництво розпочали торік у листопаді.

Василь Ковальчук, директор Петриківської гімназії Великоберезовицької громади
Василь Ковальчук, директор Петриківської гімназії. Суспільне Тернопіль

"Плануємо з першого вересня ці приміщення обставити меблями. Воно будувалося з блоків – 50-ка і зверху монолітна стеля, залита товщиною 30 сантиметрів. В нас є раковини, санвузли для хлопчиків і дівчаток. Плануємо поставити душові кабінки".

Санвузли в новозбудованому укритті Петриківської гімназії
Санвузли в укритті Петриківської гімназії. Суспільне Тернопіль

Укриття Петриківської гімназії площею майже 300 квадратних метрів розраховане на 250 людей. Там облаштують 4 класи, щоб під час повітряних тривог продовжувати навчання.

У Петрикові облаштовують новозбудоване укриття
У Петрикові облаштовують нове укриття. Суспільне Тернопіль

У Буцнівському ліцеї навчається 140 дітей. До цього часу тут також не було сховища. Тепер збудували найпростіше укриття, яке розраховане на 200 людей, розповів директор закладу Роман Коляса.

Роман Коляса, директор Буцнівського ліцею Великоберезовицької громади
Роман Коляса, директор Буцнівського ліцею. Суспільне Тернопіль

"Основний великий зал буде поділено на два сектори: початкова школа і старша. Розставлять парти, окремо для початкових і окремо до старших класів. Уже провели інтернет. За можливості буде проєктор. Плануємо до вересня поставити облицювальну плитку. Є умивальники, унітази, світло, вентиляційні шахти. Передбачили два виходи, як і потрібно для укриттів, щоб у разі чого можна було людей евакуювати. Тобто, повністю є все для того, щоб діти могли тут спокійно перебувати".

Новозбудоване укриття в Буцнівському ліцеї
Новозбудоване укриття в Буцневі. Суспільне Тернопіль

Укриття навчальних закладів планують облаштувати до кінця місяця. Перед тим, як сховища будуть використовувати, їх має перевірити спеціальна комісія. До складу комісії входитимуть рятувальники, поліцейські, представники влади та місцевого самоврядування, розповів начальник відділу освіти Великоберезовицької селищної ради Василь Цаль.

Василь Цаль, начальник відділу освіти Великоберезовицької селищної ради на Тернопільщині
Василь Цаль, начальник відділу освіти Великоберезовицької селищної ради. Суспільне Тернопіль

"Будували його за стандартами найпростішого укриття, але враховували безпекову ситуацію. Тобто, воно має певні функції протирадіаційного укриття, а саме, має вентиляцію, санвузли, освітлення, передбачили й генератор".

Приміщення новозбудованого укриття в Буцнівському ліцеї
Приміщення новозбудованого укриття в Буцневі. Суспільне Тернопіль

На укриття Петриківської гімназії та Буцнівського ліцею з місцевого бюджету виділили майже 5 мільйонів гривень, розповів голова Великоберезовицької громади Андрій Галайко. За його словами, ці укриття – подвійного призначення. У мирний час там будуть спортивні зали.

В Буцнівському укритті облаштовують санвузли
В укритті Буцнівського ліцею облаштовують санвузли. Суспільне Тернопіль

"Ми побудували з нуля два укриття. На Буцнівський ліцей з місцевого бюджету пішло майже півтора мільйона гривень, на Петриківську гімназію – 3 мільйони 300 тисяч. У планах – будівництво укриття ліцею в селищі Велика Березовиця. Там будуть субвенційні кошти й 10 відсотків з місцевого бюджету".

На початок