Греція допоможе у відбудові пам'яток Одеси, що постраждали від російських атак

Греція допоможе у відбудові пам'яток Одеси, що постраждали від російських атак

Греція допоможе у відбудові пам'яток Одеси, що постраждали від російських атак
Наслідки російської атаки Одеси 23 липня 2023 року. Джерело: Одеська ОДА

Греція планує взяти участь у відновленні двох пам'яток архітектури, що постраждали під час російської ракетної атаки. Про це повідомили у міськраді.

Генеральний консул Грецької Республіки в Одесі пан Дімітріос Дохтсіс під час розмови з міським головою заявив, що їхня країна засуджує атаки по історичному центру міста, що перебуває під захистом ЮНЕСКО:

"Греція візьме участь у відновленні постраждалих пам'яток архітектури. Особливо це стосується будинків з грецькою історією, а саме будинку Папудової та будинку Родоканакі", — сказав дипломат.

Також мер міста Труханов зазначив, що міністр закордонних справ Греції пан Нікос Дендіас двічі був в Одесі за час повномасштабного вторгнення.

Під час російської нічної атаки по Одесі 23 липня було пошкоджено 25 пам'яток архітектури.

Що відомо про атаку по Одесі 23 липня

  • Вночі 23 липня під час повітряної тривоги в Одесі пролунали вибухи. Армія РФ атакувала Одещину різними видами озброєння.
  • Станом на 5:25 було відомо про одного загиблого: це 49-річний чоловік, його посікло уламками. Одну людину рятувальники успішно деблокували. Поранення отримали щонайменше 22 людей, четверо з яких – діти (11, 12 років та двоє 17-річних). 14 людей, троє з яких – діти, госпіталізовані.
  • Внаслідок ракетної атаки було зруйновано Свято-Преображенський кафедральний собор в Одесі. Крім будівлі пошкодження отримали православні святині: з-під завалів дістали Касперовську ікону Божої Матері, яка є покровителькою Одеси.
  • Також зруйнувало шість житлових, зокрема, багатоквартирних будинків. Пошкоджені дві памʼятки архітектури, храм, понівечені десятки автівок. В багатьох будівлях вибиті вікна, пошкоджені дахи та фасади.
  • Під час ракетної атаки армія РФ вдарила по Одещині щонайменше п’ятьма видами ракет всіх видів базування: "Калібри", "Онікси", Х-22 та Іскандер-К, а також застосував балістичні Іскандер-М. ППО збили 9 з 19 випущених ракет.
  • Президент Зеленський заявив, що Росія відповість за ракетний удар по Одесі. За словами президента, усім, хто постраждав від атаки, надається допомога.
  • Митрополит Епіфаній назвав черговий обстріл РФ проявом "сатанинської злоби".
  • Біля зруйнованого будинку в Одесі після атаки РФ 23 липня знайшли тіло жінки.

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок