"У селах залишилось 25% людей". Староста прикордонної Іскрисківщини про життя під щоденними обстрілами

"У селах залишилось 25% людей". Староста прикордонної Іскрисківщини про життя під щоденними обстрілами

"У селах залишилось 25% людей". Староста прикордонної Іскрисківщини про життя під щоденними обстрілами
. Олексій Міллер. Фото: Суспільне Суми

Олексій Міллер — староста Іскрисківщинського старостинського округу Білопільської громади на Сумщині. Частина сіл його округу знаходяться на кордоні з Росією і перебувають під щоденними обстрілами. Суспільне поспілкувалося з чоловіком про те, скільки людей залишилось у селах, чи погоджуються люди евакуюватися та чим російські військові б'ють по прикордонню.

Яка зараз ситуація по Іскрисківщині та прилеглим селам?

— Та сама ситуація, що і по всьому прикордонню. Постійні обстріли, відсутність світла, відсутність спокою на території.

Ось ви сказали, що постійно "прилітає". Скільки разів на день "прилітає"?

— Буває тричі на день: вночі, вранці буває. Буває, що і день тихий, спокійний. Це більше, коли іде дощ. Сьогодні теж іде дощ, але уже зранку по Іскрі були приходи вертолітних НУРСів (некерований ракетний снаряд — прим. ред.)

"У селах залишилось 25% людей". Староста прикордонної Іскрисківщини про життя під щоденними обстрілами
Наслідки російських обстрілів Іскрисківщинського старостинського округу. Фото Олексія Міллера

Скільки людей зараз живе там і скільки жило? У відсотковому співвідношенні.

— Залишилось приблизно 25%. До початку повномасштабної війни проживали 472 людини, із них 37 дітей. Діяло два магазини, працювало вище професійне училище. На сьогодні на території залишилась 101 людина. Зі 101 людини — троє дітей, які теж планують виїжджати до початку навчального року.

По хатах: скільки було домогосподарств і скільки зараз розбито?

— На території старостинського округу — це 5 сіл, було 172 будинки домогосподарств, сьогодні тим чи іншим чином порушено 51 будинок, деякі були тричі зруйновані. Два-три будинки вщент спалені, до фундаменту.

Як виїжджають люди: чи охотно чи неохотно, чи бояться?

— Евакуація людей у нас розпочалася ще з минулого року, коли розпочалися "прильоти". Це липень місяць, 4 липня перший був прильот НУРСов, "арти" по території старостату. І частина людей почала вже розуміти, особливо, де багато дітей в сім’ї…і вони самотужки почали виїжджати. Сьогодні виїхало приблизно більше 300 людей.

А куди виїжджають? В Білопілля чи кудись?

— По-різному. На тому тижні у нас у вівторок у нас люди не зголошувалися виїжджати, але по вулиці був приход 12 120-их мін, розкрили дві повністю хати без криші залишилися, і ця родина виїхала в Житомир, одна родина виїхала в сусідню громаду, Річанську, в Коршачину. І одна бабуся залишилася, діти забрали в Білопілля. Люди виїжджали і на Західну Україну, є люди, які поверталися, все залежить від інтенсивності обстрілів на нашій території.

Якщо якась незнайома машина з’являється в межах села, то можуть по ній ударити?

— По-перше, ці машини ретельно перевіряють на блокпостах, щоб не заїжджали чужі, а з тієї сторони, зрозуміло, що постійно спостерігає ворог за нами і можуть розцінювати, що чужа машина — це військова або ще якась і будуть розуміти, що це військова ціль їхня. Так що є такі випадки, що при заїзді машин були приходи буквально за декілька хвилин.

А що зі зв’язком, зі світлом?

— Світло у нас більше його немає, чим є. Постійно…у нас є високовольтна лінія 35 кВ, яку обслуговує "Сумиобленерго". Це висока лінія, треба спецобладнання, а воно постійно виїжджає ворожа техніка, танк перебиває ці проводи. А щоби розгорнути вишку і натягнути проводи — це дуже небезпечно. І треба согласовувати і з військовими, і підбирати теж погодні умови, щоби ворог не побачив, що ремонтники виїжджають на лінію. Дякуємо їм: зголошуються, виїжджають, роблять ремонти. Нашому, Білопільському РЕМу, хлопці, ризикуючи своїм життям, ремонтують 10, 0,4 кВ лінії — це постійно, майже щодня, буває по декілька разів на день.

Наслідки російських обстрілів Іскрисківщинського старостинського округу
Наслідки російських обстрілів Іскрисківщинського старостинського округу. Фото Олексія Міллера

А зараз світло є?

— Зараз світла нема, по всім селам нема. Перебито. Вчора було 7 приходів мінометів 120-их по фермі, загорілася ферма, перебили високовольтні проводи за фермою. Зараз світла на території немає.

А яка зараз ситуація з фермою?

— Евакуюють те, що залишилося. Дуже багато побило худоби. Евакуюють те, що є. Вчора хлопці власними силами локалізували пожежу…Займаються розборкою і прибиранням прильотів ворожих мін.

А скільки тварин загинуло?

— Точно не знаю, але по інформації керівника це 51 свиня і кінь загинули.

Є такі села, де взагалі жодної людини не залишилося у вашому старостинському окрузі?

— Перше село, в якому жодної (людини — прим. ред.) не залишилося — це Рогізне. Це воно межує з селом таким славнозвісним Павлівського старостату Волфине, де теж не залишилося жодної людини. Ми евакуювали, дуже упрошували родину. Це приблизно ще навесні. В Нескучному, це сусіднє село, у нас дві людини, які евакуюватися не хочуть. І вже завершили повністю евакуацію села Безсалівка, де проживало 27 людей, сьогодні це теж кордон — 100 метрів до кордону, городи виходять на кордон, там жодної людини не залишилося. Два дні тому забрали бабусю 45-го року народження, останню, яка там проживала.

Наслідки російських обстрілів Іскрисківщинського старостинського округу 4
Наслідки російських обстрілів Іскрисківщинського старостинського округу. Фото Олексія Міллера

Це скільки у вашому старостинському окрузі таких сіл?

— У нас 5 сіл на території. Три безпосередньо знаходяться на кордоні, які примикають до кордону. Саме велике село це Іскрисківщина, сама ближня точка — це півтора кілометра. І село Соляники, яке більш-менш таке спокійне, можна назвати в лапках, були прильоти і по цьому селу. Воно знаходиться в 5-кілометровій від кордону, там наразі проживає 12 людей, з них 11 пенсіонерів.

А ось це Нескучне, Волфине і Рогізне?

— Волфине — це Павлівський старостат, це сусідній. Там проживало до війни, якщо я не помиляюся, 300 людей, зараз жодної людини не залишилося. Там велике було фермерське господарство нашого фермера місцевого, яке теж вщент розбите. Також свині у нього погоріли, це було минулого року ще.

Наслідки російських обстрілів Іскрисківщинського старостинського округу 2
Наслідки російських обстрілів Іскрисківщинського старостинського округу. Фото Олексія Міллера

Тобто із 5 сіл у двох уже немає людей?

— Так, у двох: в Рогізному і Безсалівці жодної людини немає, в Нескучному два чоловіки залишилося.

Як ви вважаєте, що буде далі?

— Далі буде наша перемога (посміхається — прим.ред.)

Я маю на увазі ваш старостинський округ. Чи повернуться люди?

— Частина людей можливо повернеться, тому що село було багате, у людей великі городи були, великі будинки, вели домогосподарство. Більш літні люди повернуться. На території залишається підприємство у нас, училище, землі. Частина повернеться, частина залишиться на тих місцях, куди евакуювалися.

А як люди пенсії отримують?

— Пошта, а також у багатьох пенсіонерів є діти, яким наш старостат писав довіреність, які могли спокійно в ПриватБанку отримати. І раз на тиждень до нас ходить пошта і три рази на тиждень є пересувна торгівля, тому що магазини наші розбили ще в липні місяці минулого року. У нас було два магазини діючих, їх розбили вщент. Це центр, центр у нас майже весь розбитий.

Наслідки російських обстрілів Іскрисківщинського старостинського округу 3
Наслідки російських обстрілів Іскрисківщинського старостинського округу. Фото Олексія Міллера

А скажіть, якою зброєю працюють росіяни, що прилітає?

— Перший раз “вітали” гелікоптери нас, САУ і міномети. Останнім часом це більше міномети, тому що дістають, ми в зоні обстрілу мінометного. І зачастив оце в останній час виїжджає танк, робить 5-6 пострілів і від’їжджає. І гелікоптери. Все прикордоння обстрілюють НУРСами. Сьогодні вилітав гелікоптер в 10 годин і обстріляв наше все прикордоння, село Безсалівку і околиці села Іскрисківщина.

Що відомо про обстріли Сумщини 27 липня

  • Росія обстріляла 15 населених пунктів Сумської області у дев'яти громадах протягом дня, 27 липня. У Юнаківській громаді поранена людина, в Білопільській — знищена ферма, загинули понад пів сотні тварин.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок