"Затрати більші, прибутки менші": що кажуть господарники та експерти про закупівлю молока

"Затрати більші, прибутки менші": що кажуть господарники та експерти про закупівлю молока

Ексклюзивно
"Затрати більші, прибутки менші": що кажуть господарники та експерти про закупівлю молока
. Суспільне Тернопіль

"Все подорожчало, а ціни на закупівлю молока залишилися такими ж", – розповів Суспільному голова молочного кооперативу "Людвищенська перлина" Володимир Дмитрук. Спілку в селі Людвище Шумської громади заснували понад 5 років тому. Люди, які тримають корів, здають молоко на підприємство в Радивилові сусідньої області. Кажуть, ціною, за якою приймають молоко, не задоволені.

Жителька села Людвище Олена Кінчук доїть свою тринадцятирічну корову Рижу. Каже, зараз тримає трьох корів. За день вони дають по 55 літрів молока. Його жінка реалізує в молочний кооператив, який у селі працює з 2018 року.

Олена Кінчук, жителька села Людвище Шумської ТГ
Олена Кінчук, жителька села Людвище. Суспільне Тернопіль

"Здаємо по 7 гривень 50 копійок. Ціна така. Ну а де подінемося? На базар возити не хочемо, бо там теж треба вистояти, а так – сюди здаємо. За таку ціну не вигідно їх навіть тримати. Як кажуть: "У корови молоко на язиці". Нагодуєш, напасеться – буде молоко. Так само треба і товщ сипнути, бо інакше яка та корова буде? І пити треба дати їй. Раніше тримали п'ять, у мене сім’я велика, є потреби, а зараз тільки три. І то на зиму навряд чи будемо стільки тримати, бо дуже тяжко. Кормів на зиму заготовити треба".

Корова Олени Кінчук, жительки Людвищ
Корова Олени Кінчук. Суспільне Тернопіль

Йде доїти свою Рябу й Анастасія Грищук. Жінка розповідає, колись тримала чотири корови, а зараз тільки дві.

Анастасія Грищук, жителька села Людвище Шумської ТГ
Анастасія Грищук, жителька села Людвище. Суспільне Тернопіль

"Не задоволена цінами, корову було б вигідно тримати, якби була ціна на молоко відповідна, щоб якась підтримка була від держави чи від влади. Для корови треба все заготовити. Солярка, бензин дорогі, виорати треба, посіяти, зібрати, скосити – скільки то треба зробити роботи. А саму корову нагодувати, почистити, вивезти ті гної. Це дуже трудомістка робота. Але є такі, що тримають три і чотири, хто молодий. Якби ціна на молоко була б хоча 12 гривень".

Анастасія Грищук доїть корову вручну, село Людвище
Анастасія Грищук доїть корову вручну. Суспільне Тернопіль

Торік, каже Анастасія Грищук, з двох корів за день надоювала до 43 літрів молока. Зараз одна з них тільна, тому жінка в день збирає лише по 12 літрів. Молоко проціджує й несе до льоху, щоб охолодити. Розповідає, якщо кілька років тому в селі Людвище майже в кожному дворі тримали по декілька корів, то зараз не всюди побачиш і одну.

"Зменшилося на 50% корів. От зараз в сусідній хаті є, далі там у трьох немає, далі одна корова, там три, там знов одна, а там знов ні одної".

Корови Володимира Дмитрука, село Людвище
Корови Володимира Дмитрука. Суспільне Тернопіль

Голова молочного кооперативу "Людвищенська перлина" Володимир Дмитрук тримає одинадцять корів. Доїть їх за допомогою апарата двічі на день – о 5-й та о 17-й годині.

Володимир Дмитрук, голова молочного кооперативу в селі Людвище
Володимир Дмитрук, голова молочного кооперативу. Суспільне Тернопіль

"У межах 8-10 літрів зараз корова дає. Загалом за день зараз виходить майже 150 літрів молока".

Має Володимир охолоджувальне обладнання. Молоко проціджує.

Охолоджувальний апарат в молочному кооперативі в селі Людвище
Охолоджувальний апарат в молочному кооперативі. Суспільне Тернопіль

"Охолоджується до 5 градусів. Все робиться за інструкцією".

Щоб прогодувати корів, Володимир обробляє 10 гектарів поля, працює сам, орендує тільки комбайн.

"Маю 10 гектарів поля. Сію мішанку, конюшину, люцерну, є сіно, трава, солома. Якщо не вистачає, то купляю. Торік силос докупляв. Сам теж заготовляю, кукурудзу посіяв на силос. Дорого, все залежить від вартості солярки. Найняти зараз силосного комбайна – все від ціни залежить. Ціна солярки виросла – ціна роботи виросла".

Володимир Дмитрук доїть корів за допомогою апарата
Володимир Дмитрук доїть корів за допомогою доїльного апарата. Суспільне Тернопіль

Зараз у молочному кооперативі "Людвищенська перлина" 24 двори, люди мають 60 корів, каже Володимир Дмитрук. Здають молоко на завод у Радивилові Рівненської області. Ціна за літр – 7 гривень 50 копійок, ще одну гривню 90 копійок додають за транспортні витрати. Проте, вважає чоловік, така ціна в сьогоднішніх ринкових умовах – занизька.

"Якщо долар був у межах 25-26 гривень, літр молока так, як коштував тоді, так і коштує нині, а зараз долар по 45. Всі прибутки в два рази менші. Затрати більші, а прибутки менші. Але тримаємо, кажуть, зараз треба пережити війну. А далі будем бачити".

Володимир Дмитрук з коровами, село Людвище
Володимир Дмитрук з коровами. Суспільне Тернопіль

Через повномасштабну війну, розповідає Володимир, не зміг реалізувати задумане – хотів побудувати нові хліви та закупити техніку для переробітку молока. Для цього переймав досвід у молочних кооперативів на Львівщині.

"Там кооперативи розвинулися за підтримки Канади. Нас возили, показували. Я також хотів за таким принципом побудувати. Тут старенький хлів. Зареєстрували фермерське господарство, але не дали кредиту перед війною, бо мало часу, треба, щоб рік проіснувало господарство. А почалася війна, та й чекаємо, що буде далі".

Корова з приватного господарства в селі Людвище
Корова з домашнього господарства в селі Людвище. Суспільне Тернопіль

За коментарем про ціни на закупівлю молока від населення Суспільне звернулося до експерта аграрних ринків Українського клубу аграрного бізнесу Максима Гопки.

- Якими є ціни на закупівлю молока в населення та чому вони нижчі, ніж на підприємствах?

Ціни на сировину в Україні залишаються стабільними, оскільки молочні ферми та підприємства наразі змогли своє виробництво за останніх складних півтора року оптимізувати, зараз є співвідношення пропозиції та попиту на внутрішньому ринку. Станом на 20 липня за даними моніторингів Українського клубу аграрного бізнесу, середня зважена ціна всіх ґатунків становить 13 гривень 59 копійок. Після двомісячних стабільних цін на молокосировину оператори ринку очікують незначне підвищення цін від переробників, тобто, можемо сказати, що найближчим часом ціна трошки підросте для виробників. Ще поясню, в чому відрізняється на внутрішньому ринку якість молока. Якщо говорити про загальну якість, то вона трішки є нижчою, наприклад, у господарств населення. У домашніх господарствах виробництво молока в Україні сягає 59,5%, тобто, більша частина, все інше – це великі промислові підприємства. Недотримання деяких санітарних умов, правильного доїння корів і правильного зберігання молока – вони все ж таки опускають ціни нижче, і тому ця продукція порівняно з підприємством, яке відповідає всім нормам, буде нижчою за ціною, ніж та, яка буде на підприємстві. Наразі намагаються зробити так, щоб у господарствах населення виробництво молока максимально відповідало всім фітосанітарним нормам і ця продукція надходила на експортні ринки.

Максим Гопка, експерт аграрних ринків клубу аграрного бізнесу
Максим Гопка, експерт аграрних ринків Українського клубу аграрного бізнесу. Фото: Максим Гопка

- Від чого залежить закупівельна ціна на молоко?

Залежить від класу молока. Є три класи: екстраклас, вищий клас молока та перший клас. В Україні загалом два класи – екстраклас і вищий. Залежить від виробництва і від фітосанітарних норм, від обсягів продажів – це основне.

- Чи можливо вплинути на підвищення цін на закупівлю молока? Якщо так, то як?

Якщо ми говоримо безпосередньо про ціну для виробників, то ціна з осені повинна трошки зрости порівняно з цією ціною, яка вже є. Все ж таки це і збільшення попиту в холодний період часу, в літній період часу він трішки менший, ніж в інші місяці року, тому можемо сказати, з серпня ціна почне потрошку зростати. Але ми повинні розуміти й те, що зростає також і ціна переробки. Тобто, збільшення вартості електропостачання вплине також і на виробництво молока.

Якщо, наприклад, зараз підіймається ціна на сировину, ми розуміємо, що деякий попит збільшується і є пропозиція, то ціна трохи зросте і зросте, можливо, й для кінцевого споживача, бо виробництво стає трохи дорожчим і мережі також будуть закупляти продукцію за вищою вартістю. Вже була така практика до повномасштабної війни в 2021 році. Це було дивно, що взимку переробники зменшували закупівельні ціни. Тобто, коли ціна повинна була традиційно зростати в холодний період часу, ціна знижувалася, тому що переробники не могли домовитися з мережами про підвищення ціни. Тому це все потім впливало на виробника, тобто, це було нерентабельне виробництво в деякий період часу. Такі випадки були. Проте, я думаю, що такого не буде в цьому році при такій ситуації, тому що зараз все максимально буде контролюватися, щоб ціна не зростала суттєво і була відповідною для всіх.

- Чи зменшується поголів’я корів в Україні й чому?

Поголів’я корів зменшується, за перших п’ять місяців 2023 року нараховується приблизно 2,5 мільйона голів – це господарства всіх категорій. Зменшення є на 8% порівняно з минулим роком. Зменшення відбулося через постраждалі території та обстріли – це Чернігівська, Сумська та Харківська області, в яких було велике поголів’я корів. Це тимчасово окуповані території, до яких ми не маємо доступу. Тому це все в комплексі також вплинуло. Але, дивлячись, яка в нас ситуація, завдяки тому, що торік у нас була можливість деяку молочну продукцію все ж таки експортувати на ринок ЄС – це не дало галузі повністю впасти, вирізати всіх тварин і не перейти максимально на всю імпортну продукцію. Тому ми максимально стараємося зараз відновити і задовольнити той внутрішній попит, який є, також максимально відкривати для себе нові експортні ринки збуту. Наразі в світі пропозиція молока деякою мірою більша, ніж попит. Але ситуація зміниться під кінець року. Тому ми можемо сказати, що й експорт молочної продукції для нас є важливим.

На початок