Скільки закладів освіти на Одещині мають укриття та скільки планують відремонтувати

Скільки закладів освіти на Одещині мають укриття та скільки планують відремонтувати

Скільки закладів освіти на Одещині мають укриття та скільки планують відремонтувати
Укриття в школах. Фото: Суспільне

Для будівництва та капремонтів укриттів в закладах освіти виділили субвенцію від держави у сумі 101 млн гривень. На сьогодні є затверджений перелік закладів, в яких будуть ремонтувати сховища. Про це на брифінгу Media Center Ukraine — Odesa розповів Олександр Лончак, директор департаменту освіти та науки Одеської обласної військової адміністрації.

"У новому навчальному році планує очно розпочати роботу 641 школа, що становить 88% від загальної кількості. З лютого 2022 року кількість укриттів в закладах освіти в області зросла та становить: у закладах вищої та фахової передвищої освіти — 139 об'єктів, в закладах професійно-технічної освіти — 39 об'єктів, у закладах загальносередньої освіти 451 одиниця, з яких 60 протирадіаційних укриттів та 391 найпростіше укриття. Окрім того, 108 укриттів знаходяться поруч з навчальними закладами", - розповів Олександр Лончак.

"Облаштовано 451 одиницю": яка ситуація з укриттями в навчальних закладах на Одещині
Ремонтні роботи в укритті. Фото: Одеська міськрада

Олександр Лончак зазначає, що у закладах дошкільної освіти ситуація гірша:

"50 % дитячих садочків у регіоні не мають приміщення, де можна було б розмістити укриття, єдиний вихід — мобільні укриття. Наразі лише 266 об'єктів мають найпростіші укриття. Садочки мають підвальні приміщення, які розраховані на 50 діток, хоча по проєктній потужності вони розраховані на 300-400 діток".

Він сказав, що особливу увагу під час підготовки звертають на ті школи та садочки, які працювали у дистанційному форматі.

"Серед таки закладів у 142 закладах загальної середньої освіти необхідно виконати роботи з будівництва, реконструкції та капремонту укриттів. Найбільша кількість таких закладів розташована на території Одеського району (96), Роздільнянського району (12), Подільського (11), Білгород-дністровського (14), Болгарського (27), Ізмаїльського (9), Березівського (11)".

"Облаштовано 451 одиницю": яка ситуація з укриттями в навчальних закладах на Одещині
Проведення ремонту в укритті. Фото: Одеська міськрада

Також він зазначив, що окремо визначаються з форматом роботи 13 закладів міста Одеси, в яких неможливо облаштувати укриття:

"Діти з цих навчальних закладів будуть навчатись у школах, які розташовані поруч. Окрім того, в Одеській області 11 шкіл теж недоцільно облаштовувати укриття, оскільки це малокомлектні школи, тож наразі проводиться робота з батьками щодо організації підвезення дітей до інших навчальних закладів, які розташовані поруч".

"Облаштовано 451 одиницю": яка ситуація з укриттями в навчальних закладах на Одещині
Укриття в освітньому закладі. Фото: Одеська міськрада

За його словами, ремонтні роботи мають завершитись до 1 жовтня. У міськраді додали, що у ліцеї №9 і дитячому садку №306 тривають роботи з прокладання каналізації, водопроводу, електрики, обладнання системами пожежного оповіщення. 

"Ми продовжуємо ремонтувати  й облаштовувати найпростіші укриття в школах і дитячих садочках. Зараз їх в освітніх закладах Одеси понад дев'яносто. А до першого вересня буде 150", — сказав Труханов.

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок