Будинки зі "шрамами". Франківський архітектор Богдан Середяк представив у Японії проєкти будівель, зруйнованих РФ

Будинки зі "шрамами". Франківський архітектор Богдан Середяк представив у Японії проєкти будівель, зруйнованих РФ

Будинки зі "шрамами". Франківський архітектор Богдан Середяк представив у Японії проєкти будівель, зруйнованих РФ
. Фото: Богдан Середяк

Архітектор та мультимедійний художник з Івано-Франківська Богдан Середяк представив в Японії проєкт "Memory in Motion: Architecture of Perseverance". На виставці в Токіо митець презентував п'ять робіт, на яких — будівлі, які зруйнувала армія РФ. У коментарі Суспільному художник розповів, що пропонує відновити ці будинки в новому архітектурному стилі.

"Я вирішив запропонувати нову архітектуру у місті, де є руйнація. Тобто такий собі "архітектурний шрам" на будинку, який дає чітко знати, що тут щось було. Але з іншого боку, цей шрам дає поштовх рухатися далі", — каже Богдан Середяк.

Проєкт "Memory in Motion: Architecture of Perseverance" Богдана Середяка
Фото: Богдан Середяк

З його слів, зараз архітектори обдумують, як відбудувати Україну.

"Дуже багато розмов про правильну архітектуру — будинки повинні бути до п'яти поверхів, вулиці повинні мати певну довжину, зелень повинна бути. Ці всі моменти — правильні. Але мені здається, ігнорується момент ідентичності України. Якщо це продовжуватиметься, то після війни там збудують маленький Берлін чи Лондон. Це буде гарна архітектура. Але чому туристам з інших країн тоді приїжджати в Україну?" — каже архітектор.

Миколаївська ОВА
Богдан Середяк зобразив відбудовану будівлю ОВА в Миколаєві. Фото: Богдан Середяк

Богдан Середяк зобразив відбудовані театр в Маріуполі, будівлю ОВА в Миколаєві, а також дитячий садочок, багатоповерхівку та бізнес-центр у Києві.

"Наприклад, Миколаївська ОВА. Там будинок фактично ракетою поділений навпіл і там — величезна діра. І в цій дірі я створив новий дизайн, який зовні зовсім відрізняється від фасаду Миколаївської ОВА. Тобто, якщо раніше поверхи були рівномірні, то в цьому новому прикладі дуже різноманітні поверхи, різні архітектурні елементи різних залів. Ця нова архітектура спонукає створювати політику зовсім іншим чином, вона більше відкрита до діалогу", — розповідає Богдан Середяк.

Богдан Середяк зобразив відбудовану будівлю ОВА в Миколаєві
Фото: Богдан Середяк

Новий архітектурний стиль, каже митець, — це поєднання чотирьох стилів, які можна сьогодні побачити в Україні.

"Це — європейське бароко, радянський модернізм, традиційна дерев'яна архітектура українських сіл, гуцульських будинків і архітектура Київської Русі. Тому — це міксований стиль. Я вирішив, що це — нагода створити нову айдентику в Україні. Я об'єднав ці чотири стилі. Наклав вигадану архітектуру на руйнацію, щоб показати, який вигляд вона може мати. Я не кажу, що ось так і має бути, я кажу, що воно може мати такий вигляд. Це — моя пропозиція, якою архітектура може бути. Цей проєкт навмисно концептуальний", — пояснює архітектор.

Богдан Середяк представив в Японії проєкт "Memory in Motion: Architecture of Perseverance"
Фото: Богдан Середяк

Над ним Богдан Середяк працював з 2022 року. Його мета, каже художник, не лише показати, як можна відбудувати зруйновані міста, а й створити суспільну дискусію.

"Суть проєкту — відкрити дискусію в архітектурних та суспільних колах про айдентику України, про колективну пам'ять. Нам потрібно створити щось, що надихатиме майбутні покоління, але водночас, щоб було розуміння минулого", — каже Богдан Середяк.

Проєкт "Memory in Motion: Architecture of Perseverance"
Фото: Богдан Середяк

Проєкт підтримало посольство України в Японії, розповідає Богдан Середяк. З його слів, виставку відвідав консул України в Японії.

"Відгуки — позитивні, ідея заінтригувала. На виставці був консул України в Японії. Для нього це був незвичний концепт. Він теж мав стосунок до урбаністики, тому в цій сфері розуміється. Для більшості людей — це незвичний підхід. Цей проєкт загалом теоретичний, щоб змусити людей більше почати думати, як ми можемо зробити щось нове та українське, що надихатиме", — пояснює архітектор.

Підписуйтеся на новини Суспільне Івано-Франківськ у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини й ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок