"Навколосвітка" заради реабілітаційного центру: мандрівники із Закарпаття прибули до Черкас

"Навколосвітка" заради реабілітаційного центру: мандрівники із Закарпаття прибули до Черкас

"Навколосвітка" заради реабілітаційного центру: мандрівники із Закарпаття прибули до Черкас
.

Родина Закутніх, яка здійснює навколосвітню подорож автівкою, зупинилася в Черкасах. Сім'я почала подорожувати не тільки аби здійснити мрію сина, а й привернути увагу суспільства до гемофілії – хвороби, яку від народження має син Андрій.

Шістнадцятирічному Андрію ще в дитинстві діагностували гемофілію порушення процесу згортання крові, розповів Суспільному батько Андрій Закутній. Один із перших пробігів разом із батьком Андрій здійснив за кордоном на велосипеді.

це Нью-Йорк – Чикаго. Хотів зустріти кумира –палеонтолога Пола Серена. Він був кумиром моїм, і саме після пробігу я зміг із ним зустрітися один-на-один" – розповів Андрій-молодший.

Зі слів хлопця, він вирішив відправитись у навколосвітню подорож, коли побачив, що для реалізації мрій потрібно не так і багато: впевненість в собі й підтримка близьких. Перший етап "навколосвітки" – Україна.

– . Показати, що такі люди, як я – є повноцінними людьми, які здатні реалізувати власні мрії та професії", – зазначив парубок.

Гемофілія не вирок для життя: родина подорожує навколо світу на автомобілі

Найцінніші сувеніри із подорожей, зі слів Андрія-молодшого – враження. Вони залишаються на все життя. Подорожники фотографуються і ведуть свій відеощоденник у соцмережах. Все, аби спільними зусиллями допомогти сотням інших українців. А це можливо, якщо відкрити спеціальний реабілітаційний центр, зазначив хлопець:

Тут багато дітей, які народилися з гемофілією, вже до 20 років не здатні пересуватися. У них проблеми із позвонком та із суглобами. Ментр, що буде спеціалізуватися на хворобі Віллебранта, аутизму та ДЦП. Це має бути унікальний центр

Нині таких, хто відгукнувся допомогти, – чимало. Вже навіть обрали приміщення для центру. Але головне не гроші, а розуміння проблеми, зазначив батько хлопця.

У Черкасах родина буде два дні. Окрім спілкування зі спонсорами й містянами, для родини організують сюрприз: знайомство із ще одним мандрівником, розповіла директорка благодійного фонду Світлана Федорова:

"Я хочу хлопців познайомити з легендарною людиною –капітаном яхти "Персей" – Володимиром Михайловичем. Він ходив у "кругосвітку" у 96-му році. Я думаю, їм буде про що поговорити".

6 серпня родина відправиться до Вінниці, потім до Хмельницька, а далі додому на Закарпаття. Потім вони відвідають Європу, Північну й Південну Америку, Африку, Близький Схід, Індію, Австралію, країни Індонезії і через двадцять місяців родина планує повернутися додому.

Авторка Ольга Котляр

Що відомо

Навколосвітню подорож за 20 місяців розпочали батько та син — Андрій та Андрій Закутні із Мукачева. 1-го червня на власному транспорті вони виїхали в Чоп.

Читайте також

На початок