У Повітряних Силах пояснили, чому не вдалося збити ракети "Онікс", якими РФ атакувала вночі

У Повітряних Силах пояснили, чому не вдалося збити ракети "Онікс", якими РФ атакувала вночі

Речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат розповів про ракети "Онікс"
. Речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат. Скріншот з відео

Ракети "Онікс", якими Росія вночі атакувала південь України, летять на великій швидкості й малій висоті, тому протиповітряній обороні України їх важко виявляти та збивати. Про це речник Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат розповів в ефірі телемарафону “Єдині новини”.

"Ракети "Онікс" призначені для знищення плавзасобів, кораблів, летять вони на швидкості 2,6 Маха. Це понад 3000 км на годину, тобто швидкість велика. На марші ракета може підійматися високо для економії пального, а вже при заході на ціль може летіти фактично 10-15 метрів над водою для того, щоб знищити корабель", — сказав Ігнат.

За його словами, наявними в Україні засобами ППО складно збивати "Онікси" на великій швидкості й на малій висоті.

"Бачимо, що пролітають ці ракети, не всі долітають до цілі й Х-22, і "Онікси". Зрештою частина долітає, наслідки, які відбуваються, ми бачимо, попадає і по причалах, і по житлових будинках", — сказав Ігнат.

Ігнат також розповів, що Росія має в запасі сотні ракет різних типів та продовжує їх виробництво.

"Х-555, зрозуміло, вони вже не виготовляють, а от Х-101 противник виготовляє, це одні з найновіших ракет, які має Росія. Очевидно, що їхнє виготовлення продовжується. Можливо, це ускладнено певними санкціями, але, за даними ГУР і Генштабу, які оприлюднювалися, ракети повітряного базування Х-101 противник продовжує виготовляти", — сказав Ігнат.

За його даними, Росія випускає близько 100 високоточних далекобійних ракет на місяць.

"Близько 100 на місяць високоточних і далекобійних (ракет — ред.) противник випускає. Окрім того, є такі ракети як Х-22, старі радянські, їх не виготовляють. Було близько 250. Близько 150 вони вже випустили по території нашої держави. Ще раз нагадаю, що жодної з цих ракет не вдавалося збивати, тому що вони летять по балістичній траєкторії", — пояснив Ігнат.

Він додав, що ракети "Онікс", якими РФ атакує Україну з території Криму, це стара розробка. Імовірно, росіяни її модернізують і вдосконалюють.

Що відомо про повітряну атаку РФ вночі 20 липня

Уночі окупанти РФ знову атакували південні регіони України. Станом на 8 ранку відомо про знищені 2 крилаті ракети морського базування "Калібр", 3 крилаті ракети наземного базування "Іскандер-К" і 13 "Шахедів".

Цього разу під ударом російських ракет Одеса та Миколаїв. Загалом військо РФ випустило 38 боєприпасів: 19 крилатих ракет та 19 дронів-камікадзе:

  • 7 крилатих "Онікс" з берегового ракетного комплексу "Бастіон" (Крим);
  • 4 крилаті ракети повітряного базування Х-22 — пуски здійснювались з восьми літаків Ту-22МЗ (акваторія Чорного моря);
  • 3 крилаті ракети морського базування "Калібр" імовірно з підводного човна (акваторія Чорного моря);
  • 5 крилатих ракет наземного базування "Іскандер-К" (Крим);
  • 19 ударних БпЛА типу "Shahed-136/131" з двох напрямків – південного (Чауда, Крим) та північно-східного (Курськ).

У Миколаєві влучили поряд з триповерхівкою, частина будинку зруйнована, там продовжують розбирати завали. У місті пошкоджені житлові будинки та близько 15 гаражів. Наразі відомо про 19 постраждалих, з них двоє госпіталізовані, зокрема дитина. Станом на 10:25 відомо про одного загиблого.

Через нічний удар по Одесі поранення отримали восьмеро людей, серед них — троє працівників ДСНС. Госпіталізували трьох людей, вони у стані середньої тяжкості. Відомо про одного загиблого, він був охоронцем цивільної будівлі, повідомив керівник. В області через влучання в складські приміщення одного з підприємств та об’єкти портової інфраструктури люди не постраждали.

На початок