На Івано-Франківщину надійшло понад 36 тисяч доз вакцини проти кору

На Івано-Франківщину надійшло понад 36 тисяч доз вакцини проти кору

На Івано-Франківщину надійшло понад 36 тисяч доз вакцини проти кору
. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Понад 36 тисяч доз вакцини проти кору надійшло на Івано-Франківщину. Їх використають для щеплення дітей віком один рік. Про це на пресконференції розповіла начальниця відділу імунопрофілактики Івано-Франківського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Марта Локатир.

З її слів, на Івано-Франківщині медики мали потребу в кількості 20 600 доз.

Марта Локатир розповіла, що на Франківщині вакциновано від кору 90 % дітей
Начальниця відділу імунопрофілактики Івано-Франківського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Марта Локатир. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

"Ми дякуємо, що нам дали значно більше доз. Адже є діти, які не отримали комплексних щеплень, бо були перебої з вакциною. Тому ми можемо стверджувати, що зможемо вчасно вакцинувати дітей у віці 12 місяців", — каже Марта Локатир.

Франківщина отримала понад 36 тисяч доз вакцини проти кору
Понад 36 тисяч доз вакцини проти кору отримала Івано-Франківщина. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

В Івано-Франківській міській дитячій поліклініці за три дні вакцинували проти цієї недуги 48 дітей, розповідає лікарка кабінету профілактичних щеплень Христина Судак. Минулого тижня заклад отримав понад 5 тисяч доз вакцини. Їх розподілили по вісьмох педіатричних відділеннях міста.

В Івано-Франківській міській дитячій поліклініці за три дні вакцинували проти цієї недуги 48 дітей, розповідає Христина Судак
Лікарка кабінету профілактичних щеплень Христина Судак. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

"Вакцинація проти кору, краснухи й паротиту проводиться двічі дітям до 18 років. Дуже добре дітки її переносять. Є реакції, які передбачені, — висип, температура, нежить, кашель. Але вони самі проходять, без лікування. Ми лікуємо симптоматично",— говорить Христина Судак.

Три дні тому щеплення проти кору зробили 6-річному Сергію, розповідає його мама Світлана Войтик.

Світлана Войтик розповідає про вакцинацію сина
Світлана Войтик зробила щеплення проти кору 6-річному синові. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

"Робили й старшому, і молодшому. Температури немає, все було добре. Вакцинація — важлива річ, тому що ми не знаємо, де нас спіткає хвороба, які будуть перебіги. Можуть бути приховані патології, про які ми не знаємо. Краще перестрахуватися", — розповідає Світлана Войтик.

Центр контролю та профілактики хвороб отримав два автомобілі, обладнаних холодильниками для перевезення вакцин
Автомобілі, якими перевозитимуть вакцину, обладнані холодильниками. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Спалаху кору на Прикарпатті наразі немає, однак наприкінці 2023 року в області може збільшитися ріст захворюваності, розповідає експертка з питань дитячої імунології департаменту здоров’я обласної військової адміністрації Галина Бенько. З її слів, у світі кожні 5-6 років виникають спалахи цієї недуги, останній був у 2018 році.

Експертка з питань дитячої імунології Галина Бенько каже, що у світі кожні 5-6 років виникають спалахи кору
Експертка з питань дитячої імунології департаменту здоров’я обласної військової адміністрації Галина Бенько. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Щороку, каже Галина Бенько, на Івано-Франківщині вакцинують приблизно 75-80% дітей. Завдяки національній кампанії з вакцинації планують досягти 95%, щоб діти, яким протипоказана вакцинація, відчували себе безпечно у суспільстві.

17 липня розпочалася національна кампанія вакцинації проти кору, розповів генеральний директор обласного центру контролю та профілактики хвороб Руслан Савчук. Для її проведення медустанова отримала два автомобілі, обладнані холодильниками для перевезення вакцин. А щоб їх зберігати, у центрі обладнали холодильні кімнати.

17 липня розпочалася національна кампанія вакцинації проти кору, каже Руслан Савчук
Генеральний директор обласного центру контролю та профілактики хвороб Руслан Савчук. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

"Ми організували роботу складу. Він має свою холодову кімнату, де у відповідних температурних умовах зберігаються вакцини проти кору, паротиту, краснухи та інші. У п’ятницю вакцину проти кору, паротиту і краснухи розвезли до наших відокремлених структурних підрозділів машинами-рефрижераторами", — розказує Руслан Савчук.

За його словами, національна кампанія з вакцинації дітей проти кору триватиме до кінця вересня 2023 року.

Підписуйтеся на новини Суспільне Івано-Франківськ у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини й ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок