Лицарські бої та ковальське мистецтво. На Івано-Франківщині завершився фестиваль "Культура, кована у вогні"

Лицарські бої та ковальське мистецтво. На Івано-Франківщині завершився фестиваль "Культура, кована у вогні"

Лицарські бої та ковальське мистецтво. На Івано-Франківщині завершився фестиваль "Культура, кована у вогні"
. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

У місті Надвірна Івано-Франківської області завершився фестиваль "Культура, кована у вогні". Це сьомий захід в межах міжнародного проєкту, який реалізує Надвірнянська громада спільно з польським містом-партнером Загуж. Про це Суспільному повідомив співорганізатор заходу Володимир Гринішак.

З його слів, лицарські бої, ковальське мистецтво, автентичну кухню, майстер-класи зі стрільби і гончарства, слов'янське письмо презентували 15-16 липня у замку Краснодвір для популяризації історичної спадщини.

Лицарські бої та ковальське мистецтво демонстрували на фестивалі "Культура, кована у вогні"
Лицарські бої на фестивалі "Культура, кована у вогні". Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Загальний бюджет проєкту, передбачений для міста Надвірна, — 60 тис. євро. Утім на проведення заходів використали приблизно 180 тис. грн, каже Володимир Гринішак.

Володимир Гринішак на фестивалі "Культура, кована у вогні"
Співорганізатор фестивалю "Культура, кована у вогні" Володимир Гринішак. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

"Проєкт передбачав один великий фестиваль на два дні. Але почалася війна, і ми зрозуміли, що недоречно проводити його в цей час, коли гинуть хлопці. Тому вирішили, що зробимо вісім локальних ініціатив, і залишили на них тільки третину бюджету. Решту ми спрямували на облаштування житла для переселенців та їхнє харчування", — пояснює Гринішак.

На фестивалі "Культура, кована у вогні" стріляли в "Путіна"
На фестивалі "Культура, кована у вогні" був майстер-клас зі стрільби. Кожен охочий міг поцілити в Путіна. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Боєць Нацгвардії Олег Туєшин на фестивалі готує бограч та плов. Він планує за вторговані гроші купити необхідне спорядження на передову. Привіз військовий також експозицію тубусів. Один з них — від 155 калібру — розмальовуватимуть на заході, щоб згодом продати на благодійному аукціоні.

Боєць націгвардії Олег Туєшин готує бограч
Боєць націгвардії Олег Туєшин на фестивалі готував бограч та плов. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

"Багато експонатів я привіз з різних місць Луганщини та Донеччини ще у 2014 році. Є речі з Кримського, з Бахмута. Тепер вже з Бахмута наші хлопці передали багато речей, щоб нагадувати людям, що війна триває. Потрібно їм допомагати — збирати на дрони, автомобілі", — розказує Олег Туєшин.

Експозиція тубусів з передової, яку привіз боєць Олег Туєшин
Військовослужбовець Олег Туєшин привіз експозицію тубусів з передової. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Реконструктор з Ямниці Мар'ян Іваночко розповів, що на фестивалі проводять табір для популяризації історичної реконструкції та неолімпійського виду спорту — середньовічного бою. Відвідувачі можуть фехтувати м'яким спорядженням або стріляти з лука. Також на фестивалі демонструватимуть лицарські двобої та масові бої з використанням спортивних макетів зброї.

Мар'ян Іваночко на фестивалі "Культура, кована у вогні" демонстрував середньовічний бій
Реконструктор Мар'ян Іваночко розповів про середньовічний бій. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

"Півтораручні мечіПівтораручний меч характеризується не стільки довшим лезом, скільки довшою рукояткою, що вказує на зброю, призначену для використання двома руками., що які лицарі використовували на коні, тримаючи вуздечку і маленький щит. Ці макети є характерними спортивними репліками, які є максимально безпечними й мінімально травматичними", — пояснює Марян Іваночко.

Наталія Пак розповіла про мистецьку резиденцію фестивалю "Культура, кована у вогні"
Кураторка мистецької резиденції фестивалю "Культура, кована у вогні" Наталія Пак. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Вже втретє в рамках проєкту діє мистецька резиденція, розповіла її кураторка Наталія Пак. Картини, які малюватимуть упродовж двох днів, продадуть на виставці-продажу на підтримку ЗСУ.

Ковальське мистецтво на фестивалі "Культура, кована у вогні"
На фестивалі "Культура, кована у вогні" провели майстер-клас із ковальства. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

"У нас є не тільки живопис, але й майстер-класи з кераміки і різьби по дереву. Ми робимо все, щоб залучити додаткові гроші для Збройних сил України", — каже Наталія Пак.

Підписуйтеся на новини Суспільне Івано-Франківськ у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини й ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок