Окупанти можуть позиватися до планети Нептун, всі їх дії не в юридичній площині — Бабін

Окупанти можуть позиватися до планети Нептун, всі їх дії не в юридичній площині — Бабін

Окупанти можуть позиватися до планети Нептун, всі їх дії не в юридичній площині — Бабін
Борис Бабін. УНІАН

Окупаційний голова парламенту Криму, Володимир Константінов повідомив, що “арбітражний суд” Криму проведе перше слухання у справі про стягнення з України збитків від водної блокади півострова 31 липня. Юрист міжнародник та експостійний представник Президента в АР Крим Борис Бабін вважає, що юридичного виміру подібні позови від окупантів не містять.

“Усі ці фейкові так звані позови, які стосуються припинення подачі води в Крим з 14 по 22 рік, агресором здійснювались постійно в межах своєї пропаганди. Повномасштабне вторгнення вони намагалися виправдати саме питаннями водопостачання в Крим. Ми бачили всі, коли вони в 22 році розповідали про те, що постачання води — це велике досягнення військ агресора. І саме в цьому ключі слід розуміти всі фейкові позови. Бо насправді, звісно, жодних юридичних вимірів все це все не містить, і коли вони намагалися, розуміючи на певному етапі якось перевести з площини фейків, до прикладу в якісь міжнародні інституції, то вони зазнали нищівної поразки. В 2021 році агресор подав позов до Європейського суду проти України, так він там розповідав всілякі такі страшні речі: набір фейків стандартний, розп'ятий хлопчик в трусиках і так далі. І одна з вимог була до Європейського суду зобов'язати Україну постачати воду до Криму, бо це начебто  має сприяти захисту прав людини. Тоді Європейський суд відмовив в 2021 році”, — каже Бабін.

Північно-Кримський канал до 2014 року забезпечував у водопостачанні потреб Криму близько 85%, вода йшла з материкової частини України. Проте після окупації півострова російськими військами, Україна канал перекрила. В 2021 році слідчий комітет РФ порушив справу проти України за статтею “Екоцид”. У Криму  до повномасштабного вторгнення спостерігалась нестача прісної води, зокрема на півострові стрімко міліли водосховища. Через це російські окупанти обмежували постачання води жителям півострова. Після вторгнення росіяни окупувавши Херсонську область відкрили цей канал.

Окупанти можуть позиватися до планети Нептун, всі їх дії не в юридичній площині — Бабін
Північно-Кримський канал. УНІАН

Борис Бабін вважає, що “за дивним збігом обставин” 18 липня Європейський суд оголосить рішення у справі за позовом Росії проти України щодо всіляких питань, щодо Криму зокрема, щодо припинення водопостачання в Крим. Тому Росії потрібно новою пропагандою заповнити свій інформаційний простір.

“Можна очікувати вже зараз, що справу буде закрито скоріш за все. Єдине там у юристів будуть питання, що саме Європейський суд напише про державу-агресора, цікаво почитати. Звісно, за таких умов вони намагаються зробити якісь свої чергові фейки, бо вони все будують на піарі, на якихось інформаційних провокаціях. Вони почали цей завідомо нікчемний та абсурдний процес, щоб забивати інфопростір. З іншого боку була дуже цікава заява злочинного Константинова з цього питання, бо він прямо сказав, що коли до агресора будуть висувати позови щодо спричиненої Україні шкоди (і, як не дивно, він майже тут не бреше), то окупанти хочуть зменшити цю суму шляхом висунення якихось зустрічних позовів щодо нібито нанесення Україною шкоди Північно-Кримському каналу”, — коментує юрист-міжнародник.

На думку експредставника Президента України, подібні позови та суди в Росії слід сприймати як інформаційний вкид та частину пропагандистської хвилі.

“Навіть якщо переможуть в арбітражі, вони не зможуть подати в ЄСПЛ, Росію виключили з Ради Європи. Вони не зможуть це ніде на міжнародних майданчиках використовувати, і прямо скажем, вони зробили юридично велику дурість, коли вони цей позов подавали, бо самі змусили Європейський суд фіксувати нікчемність тих вимог на міжнародному рівні, краще б просто промовчали. Наразі вони загалом, знаєте, стали посміховиськом, самі себе, як то кажуть, випороли на міжнародному майданчику, тепер намагаються робити фейкові процеси в Криму”, — вважає Бабін.

Борис Бабін називає спробу позиватися проти України - убогою фантазією росіян.

«Ці всі позови — убога фантазія росіян, при цьому не буду здивований, якщо вони судитимуться з Альдебараном чи позиватимуться до планети Нептун. На мою думку — це не про право, не юридичні питання», — підсумував Бабін.

Підписуйтеся на новини Суспільне Крим у Telegram, Viber та у Facebook

На початок