Юлія Тимошенко хоче до ТКГ в Мінську

Юлія Тимошенко хоче до ТКГ в Мінську

Юлія Тимошенко хоче до ТКГ в Мінську
. Колаж, Суспільне

Член політичної підгрупи ТКГ, журналіст Сергій Гармаш заявив, що голова партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко пропонувала голові Офісу президента Андрію Єрмаку свою кандидатуру на посаду очільниці української делегації у Тристоронній контактній групі. Натомість в пресслужбі Тимошенко наголосили, що лідерка "Батьківщини" пропонувала допомогу Єрмаку, але не підтвердили її бажання очолити українську делегацію.

Про наміри Юлії Тимошенко начебто очолити українську делегацію на перемовинах в Мінську повідомив у Facebook член політичної групи в ТКГ, журналіст Сергій Гармаш.

"Єрмак розповів, як два тижні тому до нього приходила Юлія Володимирівна. З пропозицією зробити її головою делегації замість Кучми. Сказала, що у неї є план і вона підключить усі свої дипломатичні зв'язки, і в Росії й на Заході. А потім пропала, плану так і не представила", — повідомив Гармаш.

Цю інформацію Суспільному також підтвердили власні джерела в ТКГ. Співрозмовник підтвердив журналісту Суспільного, що Андрій Єрмак дійсно розповідав, як Тимошенко приходила до нього з пропозицією зробити її головою української делегації з урегулювання миру на Донбасі.

Джерела Суспільного в Офісі президента теж підтвердили те, що у розмові з Єрмаком Тимошенко пропонувала призначити себе очільницею ТКГ. "Так, розмова дійсно була, вона приходила і пропонувала", — уточнив співрозмовник.

Наміри Тимошенко очолити напрямок з мирного врегулювання на Донбасі прокоментував представник України в робочій підгрупі з політичних питань, нардеп від "Слуги народу" Андрій Костін.

"Чому зараз? І чому вона? Мабуть, тому, що зусиллями політичних радників Нормандського формату й української делегації в ТКГ вже понад тиждень працює ефективний режим тиші? Або тому, що активна участь оновленої української делегації помножена на досвід і мудрість Леоніда Макаровича може наблизити політичне врегулювання? Чи може просто вона нагадує нам про те, що місцеві вибори вже близько?", — написав Костін.

Голова української делегації у Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук, якого президент Володимир Зеленський призначив 30 липня, у розмові з Суспільним зазначив, що не володіє цією інформацією. Він також додав, що "голова делегації не призначає її членів, це може зробити лише президент своїм указом і саме він добирає кадри".

Прессекретарка Тимошенко Марина Сорока не підтвердила, але й не спростувала наміри голови фракції "Батьківщини" очолити делегацію. Утім, Сорока зазначила, що Юлія Тимошенко дійсно нещодавно зустрічалася з Андрієм Єрмаком і "пропонувала допомогу своєї команди".

На пресконференції Тимошенко наголосила, що її пропозиція Єрмаку залишилася без відповіді. Вона розповіла, що ініціювала створення спеціальної парламентської місії для досягнення миру, і додала, що "ситуація не має перспектив, поки нею займається чинна влада". Водночас Тимошенко нагадала, що "Україна – парламентсько-президентська країна, тому саме парламент має взяти відповідальність за встановлення справжнього миру".

Що відомо

  • 9 червня до переговорного процесу Тристоронньої контактної групи у Мінську щодо мирного врегулювання конфлікту на Донбасі ввійшли переселенці з окупованих районів Донецької та Луганської областей, зокрема, журналісти Сергій Гармаш і Денис Казанський.
  • 30 липня президент Володимир Зеленський призначив першого президента України Леоніда Кравчука головою української делегації у Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі. На цій посаді Кравчук замінив Леоніда Кучму, який входив до складу ТКГ майже п'ять років.
На початок