Президент присвоїв звання "Герой України" чотирьом загиблим воїнам з Вінниччини

Президент присвоїв звання "Герой України" чотирьом загиблим воїнам з Вінниччини

Президент присвоїв звання "Герой України" чотирьом загиблим воїнам з Вінниччини
. Фото: Офіс президента України

Володимир Зеленський посмертно присвоїв звання "Герой України" з наданням ордена "Золота Зірка" загиблим військовослужбовцям з Вінниччини — Андрію Сороці, Миколі Янишину, Денису Лабунському та Валентину Климчуку. Відповідні Укази оприлюднили на сайті Президента.

Всього Володимир Зеленський підписав Укази про присвоєння звання Герой України 49 захисникам і захисниці, 46 з них державні нагороди присвоєно посмертно.

"За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі", — йдеться в Указі.

Старший лейтенант Андрій Сорока

Він був одним із кращих артилеристів, розповідають у військовій частині 3008 про командира мінометної батареї батальйону Андрія Сороку. Україну він боронив із 2014-го року. Не раз рятував побратимів із безвихідних ситуацій. 1 листопада, за тиждень до ротації, військовослужбовець загинув на позиції. Тепер Україну боронить його батько Віталій.

Нацгвардієць родом з Гнівані. Йому було 27 років.

"Герой України"
На фото командир мінометної батареї батальйону в/ч 3008 Андрій Сорока

Головний сержант Микола Янишин

36-річний Микола Янишин народився у місті Гнівань, проживав у Вороновицькій громаді. Служив головним сержантом танкового взводу. Загинув 5 травня 2022 року. Йому було 35 років.

"Герой України"
На фото головний сержант Микола Янишин

Сержант Денис Лабунський

20-річний вінничанин Денис Лабунський до початку повномасштабного вторгнення був за кордоном. Звідти приїхав, аби захищати країну. На фронт пішов добровольцем. Був кулеметником штурмової роти спеціального призначення "Азов". Загинув військовий 24 листопада 2022 у Бахмуті на Донеччині під час виконання бойових дій. Похований на Алеї Слави Сабарівського кладовища у Вінниці.

Денис Лабунський був кандидатом у майстри спорту з важкої атлетики, вихованець дитячо-юнацької спортивної школи Вінницької територіальної організації "Колос".

"Герой України"
На фото Денис Лабунський

Старший солдат Валентин Климчук

Народився 25 лютого 1996 року у Вінниці, жив у Стадниці Вінницького району з батьками та молодшим братом Василем. У 2011 році закінчив Стадницьку загальноосвітню школу. Любив спорт, саме тому обрав професію вчителя фізкультури. У червні отримав диплом Вінницького державного педагогічного університету імені М. Коцюбинського.

Брав участь в АТО з 2014 по 2017 роки. Під час повномасштабної війни був кулеметником однієї із окремих мотопіхотних бригад. Загинув у липні 2022 року, виконуючи бойове завдання в районі населеного пункту Любомирівка Миколаївської області. Чоловік прикривав побратимів, коли куля снайпера обірвала його життя. Хлопцеві було 26 років.

"Герой України"
На фото старший солдат Валентин Климчук

На початок