Протест Луцька і Тернополя: У МОЗ застерегли регіони від послаблення карантину

Протест Луцька і Тернополя: У МОЗ застерегли регіони від послаблення карантину

Протест Луцька і Тернополя: У МОЗ застерегли регіони від послаблення карантину
. УНІАН

У Міністерстві охорони здоров'я вважають, що місцева влада, якщо вважає за потрібне, може посилювати карантин на місцях, але не послаблювати. Це передбачає урядова постанова про адаптивний карантин. Про це повідомляє МОЗ.

"Відповідальність за дотримання встановлених обмежень лежить на органах місцевої влади та на контролюючих органах, таких як Держпродспоживслужба, Національна поліція, Нацгвардія, Державна прикордонна служба. Згідно з чинним законодавством України, умови карантину визначає уряд. На рівні області або регіону місцева влада може їх тільки посилювати, але в жодному разі органи місцевої влади не можуть самостійно їх пом'якшувати. ", — йдеться у повідомленні.

Напередодні у Тернополі та Луцьку, які потрапили до "червоної" зони за рівнем поширення коронавірусу, відмовились посилювати карантин.

Міський голова Тернополя Сергій Надал розповів, що рекомендувати посилювати карантинні обмеження не буде. На сайті Тернопільської міської ради повідомили, що 3 серпня, міський голова скликає позачергову сесію міської ради, під час якої на розгляд депутатів буде винесене питання оцінки законності даної постанови щодо віднесення Тернополя до “червоної” зони.

Нагадаємо, Луцькрада та облрада вже заявили, що не підтримують рішення МОЗ про поділ регіону на зони. Зокрема у Луцьку, продовжать працювати дошкільні заклади та громадський транспорт.

Що відомо

  • 31 липня державна комісія з ТЕБ та НС віднесла Луцьк до "червоної" епідеміологічної зони. З 3 серпня Луцькрада мала б зачинити ДНЗ, ресторани і припинити рух громадського транспорту. Два волинські райони опинилися у "помаранчевій" зоні, ще п'ять у "жовтій".
  • На рішення комісії вже відреагувала Укрзалізниця. З 3-го серпня з у зв’язку із посиленням карантину тимчасово скасовуються зупинки поїздів далекого сполучення у Луцьку та Тернополі, який теж потрапив до "червоної" зони.
  • Уряд ухвалив постанову, яка передбачає встановлення карантину з 1 по 31 серпня, проте умови обмеження визначатимуться тим, у якій із чотирьох зон — "зеленій", "жовтій", "помаранчевій" чи "червоній" — перебуває той чи інший регіон. У МОЗ кажуть, що між "червоними" і "зеленими" областями обмежать рух та встановлять пости.
На початок