Пропонують забирати майно: як часто та де ставались фейкові мінування на Рівненщині

Пропонують забирати майно: як часто та де ставались фейкові мінування на Рівненщині

Пропонують забирати майно: як часто та де ставались фейкові мінування на Рівненщині
. справа – 22-річний "мінер" із Сарн. Колаж з фото поліції

За трохи більше, ніж пів року на Рівненщині спецслужбам п'ять разів доводилось проводити евакуацію людей та шукати вибухівку у будівлях. Усі ці виклики були хибними. Приміром, у 2019-му, як ідеться у відповіді на запит Суспільного, таких було 37 повідомлень. Найчастіше це стається у трьох містах області.

2020-й. Статистика

Останнє "замінування" було у місті Сарни 23 липня. Тоді невідомив повідомив про замінування лікарні, пожежної частини й будинку. Кілька годин спецслужби, евакуювавши людей і пацієнтів, обстежували територію.

Пропонують забирати майно: як часто та де ставались фейкові замінування на Рівненщині
Липень 2020, евакуйовані люди із лікарні у Сарнах чекають, поки спецслужби обстежать будівлю. фото поліції

Паралельно шукали й додзвонювача і таки знайшли. Це 22-річний місцевий, він не заперечував свого вчинку і сказав, що був злий на патрульних, із якими напередодні конфліктував. Чоловіку загрожує строк від двох до шести років за ґратами.

До випадку у Сарнах в області цьогоріч було ще 4 подібних повідомлення: 3 у Рівному, 1 – у Рівненському районі. По двох справи вже направили в суд, по двох – рішення слідство ще не прийняло.

2019-й. Статистика

За увесь минулий рік спецслужби області отримували повідомлення про замінування 37 разів. Найбільше це було в Рівному – 22, далі йде місто Вараш – 9, Сарни – 3, Рівненський, Корецький та Дубенський райони – по одному.

Кримінальні провадження відкривали за усіма цими фактами. Наразі із них 2 провадження закрили, по 30 ще рішення не прийняте і 5 – направили до суду.

Пропонують забирати майно: як часто та де ставались фейкові замінування на Рівненщині
У червні 2019-го спецслужби отримали повідомлення про замінування усіх медзакладів у Рівному. На фото – перинатальний центр. Суспільне Рівне

У поліції уточнили, що у жодному із випадків інформація про вибухонебезпечні предмети не знайшла свого підтвердження.

Чому Суспільне про це пише

В Україні пропонують значно посилити відповідальність за такі злочини. У середині липня Кабінет міністрів схвалив проєкт закону щодо кримінальної відповідальності за неправдиве повідомлення про мінування об'єктів інфраструктури – пропонують конфісковувати майно.

Згідно з пояснювальною запискою, кількість завідомо неправдивих повідомлень про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності останнім часом набула загрозливого масштабу. У 2019-му році це – близько 2 тисяч випадків.

У січні, наприклад, в Києві повідомлення про замінування центральних станцій метро на годину спричинило "колапс". І такі повідомлення у столиці – не рідкість.

Деякі повідомлення мають комплексний характер, коли одночасно повідомляють про "мінування" десятків об'єктів. Правоохоронці змушені залучати велику кількість спецтехніки та особового складу для перевірки цих повідомлень.

Проєктом закону пропонується як обов'язкове додаткове покарання у вигляді конфіскації майна за вчинення злочину, передбаченою статтею 259 ККУ (завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності — ред.).

Нині вчинення злочину за вказаною статтею карається позбавленням волі на строк від 2 до 6 років. За повторне вчинення злочину — позбавленням волі від 4 до 8 років. Законопроєкт має розглянути та схвалити Верховна рада.

На початок