"Радіація не стелиться, вона лягає плямами": начальник пожежно-рятувальної служби Станіслав Ганич

"Радіація не стелиться, вона лягає плямами": начальник пожежно-рятувальної служби Станіслав Ганич

"Радіація не стелиться, вона лягає плямами": начальник пожежно-рятувальної служби Станіслав Ганич
. Фото: Суспільне

Спрогнозувати, як радіаційна аварія може вплинути на Тернопільську область, неможливо. Це залежатиме від багатьох чинників. Начальник відділу інженерно-технічних заходів Головного управління пожежно-рятувальної служби Тернопільської області Станіслав Ганич в інтерв’ю Суспільному розповів, що у випадку аварії радіація лягатиме на землю плямами. Відтак, рятувальники визначатимуть більш безпечні та небезпечні зони й діятимуть згідно з інструкцією.

– Як і де зможемо дізнатися про радіаційну аварію?

Першочергово – з офіційних джерел. Це буде або виступ голови ОВА, або загальний для всіх сигнал цивільного захисту "Увага всім!" і будуть відповідні сигнали цивільного захисту. Також потрібно після цих сигналів увімкнути радіо або телебачення. Там будуть відповідні виступи керівників. Або ж проїжджатимуть автомобілі поліції, наші автомобілі і через гучномовець будуть оголошувати, що є радіаційна небезпека.

– Чи будуть надіслані екстрені повідомлення на мобільні телефони громадянам?

Екстрені повідомлення надсилають з Києва. Думаю, що вони будуть надіслані, тому що це є надзвичайна ситуація, яка дуже небезпечна для здоров’я людей.

Начальник відділу інженерно-технічних заходів ГУ пожежно-рятувальної служби Тернопільської області Станіслав Ганич та кореспондентка Суспільного Анастасія Кисіль
Начальник відділу інженерно-технічних заходів ГУ пожежно-рятувальної служби області Станіслав Ганич та кореспондентка Суспільного Анастасія Кисіль. Суспільне Тернопіль

"Потрібно максимально загерметизувати приміщення"

– Коли отримали повідомлення, що робити далі?

Шукати найближче укриття. Якщо підірвуть Запорізьку атомну електростанцію, то за можливості залишайтесь удома, загерметизуйтеся в своїй квартирі, зачиніть вікна та двері, ущільніть їх скотчем. Чекайте сигналу знову ж таки від органів влади. Якщо трапилась радіаційна аварія, а ви перебували на вулиці, то приходите додому, знімаєте верхній шар одягу, складаєте його в герметичну тару, це може бути простий поліетиленовий пакет, зав’язуєте його герметично і бажано, щоб він не був біля вас, щоб він не був удома. Можете його виставити в коридор. Після цього обов’язково потрібно прийняти душ, помити голову шампунем без кондиціонера, тому що кондиціонер буде затримувати радіоактивні частинки на волоссі.

– Як використовувати воду?

З зовнішніх джерел водопостачання, зокрема, з криниць не можна використовувати воду, навіть для технічних потреб. З наявних у Тернопільській області ставків, водоймищ не можна брати воду, тому що вона вже також буде забруднена радіаційним пилом. Можна використовувати воду з артезіанських свердловин, оскільки вони розташовані на глибині понад 70-100 метрів. Дощова вода, яка забере з собою радіаційний пил, туди не проникне.

"Овочі та фрукти просто неба будуть зараженими"

– Якщо повідомлення застало, наприклад, у дорозі, в потязі чи в автобусі?

Якщо це повідомлення застало в потязі, при в’їзді в зону забруднення будуть стояти пости. Вони зупинятимуть потяги чи рейсові автобуси. Якщо це сталося під час руху, тоді потяг буде слідувати до зупинки, де є найближче укриття, щоб люди зійшли, сховалися в укритті й очікували наступних сигналів про евакуацію чи якісь заходи.

– Чим запастися заздалегідь?

Потрібно запастися консервами, м’ясними або рибними, тому що в разі радіаційної аварії все, що росте просто неба, фрукти, овочі будуть забруднені. Їх не можна буде їсти. Можна буде вживати тільки консервовану їжу. Або ж ці самі фрукти-овочі, якщо вони були в герметичному упаковуванні й на них не потрапив радіаційний пил, можна буде їсти.

– Якщо все зробили: отримали повідомлення, вжили певних заходів, що робити далі?

Чекаємо повідомлень від органів місцевого самоврядування або органів влади. Буде здійснюватися відповідна евакуація. Або ж чекаємо перших 72 години, за цей час радіація розвіюється. Зменшиться рівень радіації, можна буде проводити евакуацію. Радіація лягає плямами, вона не стелиться, як полотно. І, відповідно, на деяких територіях буде безпечніше. Туди будуть евакуйовувати людей з територій, де буде велике перевищення радіоактивного рівня.

Станіслав Ганич, начальник відділу інженерно-технічних заходів Головного управління пожежно-рятувальної служби області
Станіслав Ганич, начальник відділу інженерно-технічних заходів Головного управління пожежно-рятувальної служби Тернопільської області. Суспільне Тернопіль

"В Україні переважають північно-західні вітри, радіація може бути спрямована на країну-окупанта"

– Що впливатиме на час, за який буде зникати радіація?

По-перше, впливає погода. Якщо буде сонячно й сухо – радіаційний пил буде постійно розсіюватися, буде постійно перебувати в навколишньому середовищі. Якщо буде дощова погода або волога – пил не буде підійматися, відповідно, рівень радіації буде зменшуватися. Зазвичай в Україні переважають північно-західні вітри, ймовірно, радіація буде спрямована на країну-окупанта, на її міста. Якщо взяти до уваги повітряні маси, які є в Чорному та Азовському морях, можливо, вони частково перенесуть цю радіацію і до нас. Тоді будуть визначені безпечні зони, куди, якщо рівень радіації не падатиме, будуть евакуйовувати людей.

"Радіаційний пил може пронестися попри нашу область"

– Що будуть робити рятувальники?

Наші підрозділи будуть проводити дезактиваційні роботи на будівлях, дорогах, приміщеннях. Дезактивацію буде проходити техніка, яка виїжджає з забрудненої зони. Будемо допомагати з санітарною обробкою людей, які виходять з забрудненої зони.

– Чи є прогнози, наскільки Тернопільщина може постраждати від цієї аварії?

На жаль, ми не можемо скласти жодного прогнозу, наші підрозділи постійно перебувають в готовності. Ми не можемо зараз вирахувати, чи радіаційний пил зупиниться безпосередньо в Тернопільській області, чи він забруднить тільки частину нашої території, чи він взагалі перенесеться через область. Думаю, це ніхто не може спрогнозувати, тому що невідомо, які повітряні маси можуть бути в той час, які циклони чи антициклони впливатимуть на погоду над Запорізькою АЕС.

На початок