Словаччина передасть Україні 16 артустановок Zuzana

Словаччина передасть Україні 16 артустановок Zuzana

Гаубиця Zuzana
. Гаубиця Zuzana. Фото: Jaro Nad / Twitter

Україна і Словаччина підписали контракт на постачання 16 артилерійських установок Zuzana для ЗСУ і їхня доставка планується швидкими темпами.

Про це на спільній пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським сказала президентка Словаччини Зузана Чапутова, повідомляє кореспондентка Суспільного.

"Ми підписали контракт на постачання 16 установок Zuzana в Україну. Це відбудеться у дуже швидкому темпі. Ми будемо розробляти спільний тип гаубиць. Розпочнеться спільне виробництво боєприпасів. А наші підприємства будуть розміновувати територію України", — сказала вона.

Зеленський своєю чергою сказав, що співпраця України і Словаччини зміцнює обидві країни.

"Напередодні підписано контракт про виробництво 16 самохідних гаубиць Zuzana 2. Ми працюємо і заради інших спільних виробництв — снарядів, гармат. Я вдячний за готовність допомагати гуманітарним розмінуванням", — сказав він.

Президент зазначив, що Україна готова купувати словацьку техніку для розмінувань і створювати нові виробництва такої техніки.

"Україна та Словаччина разом можуть стати донорами глобальної захищеності людей від глобальної мінної загрози", — сказав Зеленський.

Що відомо про постачання гаубиць Zuzana 2 в Україну

У червні 2022 року Словаччина і Україна домовились про передачу Україні восьми САУ Zuzana 2, які мають калібр 155 мм і далекобійність до 41 кілометра.

На початку жовтня Словаччина передала Україні дві установки Zuzana 2.

У жовтні також стало відомо, що Данія, Норвегія та Німеччина оплатять виробництво гаубиць Zuzana-2 для ЗСУ. Передбачається, що за кошти трьох країн збудують 16 самохідних гаубиць. Ціна замовлення становитиме 92 мільйони євро.

На початок