Трамп заявив, що заборонить китайський TikTok у США

Трамп заявив, що заборонить китайський TikTok у США

Трамп заявив, що заборонить китайський TikTok у США
. AP

Президент США Дональд Трамп заявив, що заборонить китайську соцмережу TikTok у Сполучених Штатах Америки, можливо, вже 1 серпня. Про це повідомляє CNN.

"Що стосується TikTok, то ми заборонимо їх у США", – сказав Трамп журналістам 31 липня і уточнив, що може підписати таке розпорядження вже в суботу.

Трамп стверджує, що має повноваження для заборони соцмережі, про купівлю якої заговорили у Microsoft, повідомляє New York Times. Раніше міністр фінансів США Стівен Мнучін повідомив, що уряд перевіряє TikTok, чи відповідає цей додаток національній безпеці США.

Як повідомляє BBC, речник TikTok відмовився коментувати заяву Трампа про заборону, але повідомив американським ЗМІ, що компанія "впевнена в довгостроковому успіху TikTok" в США. TikTok спростовує звинувачення в тому, що він контролюється китайською владою або передає дані про своїх користувачів уряду Китаю.

Експерти з кібербезпеки заявили CNN, що потенційний ризик TikTok для національної безпеки є в значній мірі теоретичним і що немає ніяких доказів того, що даними користувачів TikTok може заволодіти китайська розвідка.

Переслідування TikTok у США почалося через кілька тижнів після того, як TikTok звинуватили у сприянні зниженню відвідуваності мітингу президента Трампа в Талсі. Напередодні цієї події багато підлітків розміщували у соцмережі відео про свою реєстрацію на мітингу, але при цьому вони вказали, що не збираються з'являтися на ньому.

Що відомо

  • Американські ЗМІ повідомляли, що передвиборча кампанія президента США Дональда Трампа оплачує рекламу у соцмережі Facebook, що закликає підписати петицію про заборону китайської соцмережі TikTok.
  • Співробітникам передвиборчого штабу кандидата у президенти США Джо Байдена порекомендували видалити зі смартфонів додаток TikTok з міркувань безпеки.
  • Державний секретар США Майкл Помпео закликав американців не завантажувати додаток, якщо вони не хочуть, щоб їх особиста інформація потрапляла "в руки комуністичної партії Китаю". У жовтні Сенат США закликав оцінити ризики національної безпеки, які створює TikTok та інші контентні платформи, засновані у Китаї. Компанія TikTok стверджує, що американські дані користувачів зберігаються на серверах в США та Сінгапурі, а не в Китаї.
  • Додаток TikTok дозволяє користувачам публікувати в соцмережі короткі відеоролики. TikTok був розроблений китайською компанією Byte Dance і запущений в КНР в 2016 році під назвою Douyin. На міжнародному ринку додаток під загальновідомою назвою було представлено в 2017 році.
  • Він став доступним для операційних систем iOS і Android. Згідно з останніми оцінками, число користувачів TikTok в світі перевищує 700 млн людей, соцмережею користуються жителі приблизно 150 країн.

На початок