Кому у Харкові можуть замінити вікна за програмою ООН

Кому у Харкові можуть замінити вікна за програмою ООН

Кому у Харкові можуть замінити вікна за програмою ООН
. Північна Салтівка у Харкові. Травень 2023 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

У пошкоджених обстрілами будинках на Північній Салтівці з травня 2023 року замінюють вікна за програмою ООН.

Про це в етері Українського Радіо Харкова розповів представник Агенції ООН у справах біженців Юрій Сталевич.

"Вікна вставляють повністю "під ключ": демонтаж старої конструкції, встановлення нової, дуже якісної з двокамерним склопакетом і з енергоощадним склом. Роблять як внутрішні, так і зовнішні укоси. Головна мета програми, говорячи інженерною мовою, — це замкнути тепловий контур будівлі, щоб до опалювального сезону будівля була готова", — каже Сталевич.

Північна Салтівка
Наслідки обстрілів будинку на Північній Салтівці. Червень 2023 рік. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

За його словами, мають замінити вікна у 29 будинках. Їхні адреси передала адміністрація Київського району Харкова.

"Приміром, береться будинок, який вони визначили як пріоритетний, після цього передають списки, ми їх вивіряємо: телефонуємо і переконуємося, що там справжні люди є. Після цього передаємо списки підряднику. Зараз це понад 1300 квартир, з якими працюємо до середини вересня".

Метробудівників
Будинок на вулиці Метробудівників у Харкові, в який з десяток разів влучали російські снаряди. Північна Салтівка, 26 грудня, 2022. Фото: Олександра Новосел/Суспільне Харків

Сталевич говорить, повністю завершили роботи у двох будинках. Там встановили вікна у понад 85% мешканців — це ті, кому змогли додзвонитися.

"Поміняли більшості мешканців, багато хто залишав ключі сусідам. Протягом двох тижнів співробітники компанії, яка встановлює вікна, намагаються додзвонитись. Також звертаємося до "Жилкомсервісу" і якщо не вдається знайти мешканця, ця квартира відкладається на потім", — пояснює Юрій Сталевич.

Окрім Північної Салтівки ООН планує займатися відновленням в області, зокрема, в Ізюмському районі.

Як подати заявку на заміну вікон

Мешканці Північної Салтівки, які потребують заміни вікон, мають звертатися до Київської районної адміністрації. Там формуються списки, які передають робітникам.

Замінять розбиті вікна, якщо люди зараз проживають у квартирі, або готові повернутися відразу після ремонту, говорить радниця з питань соціального захисту Агентства ООН у справах біженців Олександра Литвиненко.

"Часто ми отримуємо список на одну кількість, а потім доповнюємо, тому що люди дізнаються й готові повернутися. Ми домовилися з владою, що коли засклимо понад 50% вікон зі списку, то подивимося, який у нас лишився залишок, і будемо знати, яку ще кількість вікон будемо готові засклити ще", — каже Литвиненко.

Північна Салтівка
На Північній Салтівці відновлюють пошкоджений обстрілами РФ будинок. Харків, січень 2023 рік. Фото: Суспільне Харків

Відновлення житла — один з основних напрямів роботи ООН і у 2023 році організація вперше за час повномасштабної війни виконує такі роботи, розповідає радниця: "Консультуємося з владою, як покращити, які є потреби, плануємо у 2024 році продовжувати відновлення житла. Який саме це буде напрям — побачимо ближче до кінця року. Це буде і Харків, і область".

За словами Литвиненко, проєкт із заміни вікон реалізується коштом міжнародних донорів.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок