Річниця деокупації Зміїного: як звільняли острів та яку роль зіграла бригада з Одеси

Річниця деокупації Зміїного: як звільняли острів та яку роль зіграла бригада з Одеси

Ексклюзивно
Річниця деокупації Зміїного: як звільняли острів та яку роль зіграла бригада з Одеси
Військові встановлюють український прапор на Зміїному. Липень 2022 року. Встановлення українського прапора на Зміїному. Фото: facebook/Arut Papoian

Рік тому російські військові втекли з острова Зміїний, залишивши після себе спалену техніку та розбиті вщент будівлі. Цьому передувала кількамісячна битва на суші, у воді та на морі. Головні моменти деокупації острова — у матеріалі Суспільного.

30 червня 2022 року в ОК "Південь" повідомили, що українські військові вдало провели операцію на острові Зміїний, внаслідок чого росіяни поспіхом евакуювали залишки гарнізону двома швидкісними катерами й, імовірно, залишив острів.

Вже за п'ять днів ЗСУ встановили український прапор на острові. Тоді повідомили, що острів Зміїний повернули під контроль України, а державний прапор доправили на нього на гелікоптері.

Встановлений прапор на Зміїному
Військові встановлюють український прапор на Зміїному. Липень 2022 року. Встановлення українського прапора на Зміїному. Фото: facebook/Arut Papoian

Серед тих, хто зачищав та розміновував острів були й морпіхи одеської 35 бригади ім. контрадмірала Михайла Остроградського.

"Там весь острів був обвішаний МОН-50, потім ОЗМки. І ми знайшли дуже багато порожніх ящиків з-під протипіхотних мін. Ми їх не знайшли. Тому сюрпризи там ще далі були. Складність у тому, що все це доводилось робити вручну. Тобто міношукачем там не попрацюєш. Тому що там все дуже щільно усіяне осколками. Все усіяне", — розповів сапер 35 бригади Андрій.

Зміїний після звільнення
Острів Зміїний після звільнення, липень 2022. Фото: facebook/Arut Papoian

На острові військові побачили вщент зруйновані будинки, фортифікаційні споруди, розкидані боєприпаси та залишки спаленої техніки окупантів, серед яких системи протиповітряної оборони та багатоцільовий вертоліт.

"Ми знали, що на острові вони тримали живність. Побачили одне чи два курча. І найголовніше — ми знайшли там кошеня. Маленького, чорного. Ми його відразу називали "Змій". Хлопці його забрали з собою. Ми його не залишили на острові", — поділився з Суспільним Андрій.

Кіт, якого врятували зі Зміїного
Кіт Змій, якого врятували з острова Зміїний, липень 2022. Фото: Олексій Арестович

Пізніше стало відомо, що кота Змія зі Зміїного прихистив командир розвідників. Представники ГУР МО України казали, що тварина стала талісманом звільненого острова.

Битва за острів тривала кілька місяців. На початку травня бійці ГУР МО та центру спеціальних операцій "Альфа" СБУ висадились на острові з гелікоптерів та штурмували окупантів. Завдавши росіянам втрат, спецпризначенці, разом зі своїми пораненими й трофеями завершили штурм та евакуювались з острова.

Сили спецоперацій на Зміїному
Військові Сил спецоперацій на острові Зміїний, липень 2022 року. Фото: ССО

На той момент армія РФ перетворила острів на своєрідну парасольку ППО для власних сил, якою раніше був знищений крейсер "Москва". Противник й далі насичував острів технікою, щоб контролювати північно-західну акваторію Чорного моря, розповіла начальниця пресцентру Сил оборони Півдня Наталя Гуменюк:

"Було прийнято рішення проводити потужний вогневий вплив для того, щоб послабити ворога. Але перед цим їм дали можливість все туди затягнути. Ось все те, що вони хотіли туди затягнути і наше таке помірне спостереження за ними їх трохи приспало".

Зміїний після звільнення
Стіна будівлі та спалена техніка на Зміїному, грудень 2022 року. Фото: Донбас. Реалії

Операцію зі звільнення Зміїного проводило стратегічне угруповання військ "Олександрія" на чолі з генерал-майором Андрієм Ковальчуком. Сили російської армії знищувались на воді, у повітрі та на самому острові:

"Ось коли вони вже завершували етап насичення острова озброєнням та технікою, розпочалась активна бойова робота. Тоді "Байрактари" не давали їм спокою: знищили декілька десантних катерів типу "Раптор", чотири, здається, знищили більш великий десантний катер типу "Серна". Нагадаю, що "Ессен" отримав там суттєві пошкодження, а буксир-рятувальник "Бех" перейшов у підводний флот", — пояснила начальниця координаційного пресцентру сил охорони та оборони Півдня Наталя Гуменюк.

А далі російське міністерство оборони створило один з головних мемів цієї війни, оголосивши про "жест доброї волі" та "завершення виконання поставлених завдань на острові Зміїний".

Острів Зміїний після деокупації
Острів Зміїний, грудень 2022. Фото: Донбас. Реалії

Загалом Сили оборони під час битви за Зміїний знищили 19 одиниць техніки та склад боєприпасів. В угрупованні військ "Олександрія" втрати окупантів оцінили у 900 мільйонів доларів. Звільнення острова дозволило частково розблокувало судноплавство у північно-західній частині Чорного моря та відновити експорт українського збіжжя у рамках "зернової ініціативи".

Одним із військових, хто підняв прапор, був військовослужбовець ГУР та майстер спорту з карате кіокушинкай Іван "Залізняк" Пилипчук. Про деталі висадки на Зміїний та встановлення прапора він розповів в інтерв’ю Суспільному.

Прикордонник з острова Зміїний Микита Жур’ян у полоні провів рівно дев’ять місяців. Його разом з побратимами — прикордонниками та морськими піхотинцями — 24 лютого російські військові вивезли спочатку до Севастополя, а пізніше — у в'язницю в Білгородській області. Про те, що довелось пережити у полоні дивіться у матеріалі Суспільного.

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок