Війська РФ намагалися відновити втрачені позиції під Бахмутом — Генштаб

Війська РФ намагалися відновити втрачені позиції під Бахмутом — Генштаб

війна, ЗСУ, донбас
. Український солдат дивиться на російські позиції через перископ в окопі на лінії фронту в селі Нью-Йорк, Донецька область, Україна, 24 квітня 2023 року. AP Photo / Libkos

Війська РФ зосереджують основні зусилля на Лиманському, Бахмутському та Мар’їнському напрямках. Протягом доби відбулось понад 10 бойових зіткнень. Росіяни намагалися відновити втрачені позиції під Бахмутом. Сили оборони завдали понад 20 ударів по позиціях росіян.

Про це йдеться у вечірньому зведення Генштабу ЗСУ.

Протягом доби російські війська вдарили крилатою ракетою Х-22 по дачному кооперативу у Кременчуцькому районі Полтавської області. Крім того, завдали 20 авіаційних ударів та здійснили понад 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях Сил оборони та населених пунктах.

"На жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення та руйнування і пошкодження цивільної інфраструктури, багатоповерхівок та десятків приватних житлових будинків", — йдеться у повідомленні.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Ситуація на фронті

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках Росія зберігає військову присутність. Росіяни з мінометів та артилерії обстріляли понад 20 населених пунктів, зокрема, Заріччя, Тимоновичі Чернігівської області; Середину Буду, Порохонь, Фотовиж, Велику Писарівку Сумської області, а також Уди, Козачу Лопань та Красне Перше на Харківщині.

На Куп’янському напрямку артилерійських і мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів. Зокрема, Масютівка, Кислівка, Котлярівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку артилерійських обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, зокрема, Невське, Діброва, Білогорівка Луганської області; Торське, Серебрянка, Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку війська РФ здійснили безуспішні спроби відновити втрачене положення в напрямку південно-східніше Іванівського.

Від російських артилерійських обстрілів постраждали райони понад 15 населених пунктів. Зокрема, під вогонь потрапили Васюківка, Маркове, Хромове, Часів Яр, Іванівське, Озарянівка та Південне Донецької області.

На Авдіївському напрямку росіяни завдали авіаударів в районі Авдіївки. З артилерії обстріляли понад 20 населених пунктів. Обстріляні, зокрема, Керамік, Новокалинове, Авдіївка, Яснобродівка, Первомайське, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку війська РФ наступали в районі Мар’їнки, успіху не мали. Завдали авіаударів біля Мар’їнки та Красногорівки. Водночас з артилерії обстріляли райони понад 10 населених пунктів. Під вогонь потрапили, зокрема, Іллінка та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку російські війська безуспішно наступали в напрямку села Рівнопіль. Завдали авіаударів в районі Сторожевого Донецької області. Обстріляли понад 15 населених пунктів. Зокрема, це Катеринівка, Єлизаветівка, Богоявленка, Благодатне, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках Армія РФ зосереджує основні зусилля на недопущенні просування Сил оборони. Росіяни завдали авіаударів в районах Оріхова та Новоданилівки Запорізької області. З артилерії обстріляли понад 40 населених пунктів. Постраждали Новодарівка, Ольгівське, Полтавка, Малинівка, Чарівне, Мала Токмачка, Преображенка, Оріхів, Павлівка Запорізької області; Золота Балка, Дудчани, Качкарівка, Веселе, Антонівка, Херсон, Білозерка, Дніпровське, Кізомис Херсонської області та Очаків Миколаївської області.

Авіація сил оборони за добу завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу військ РФ та 4 — по зенітно-ракетних комплексах росіян.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили пункт управління, 2 зенітні ракетні комплекси “Бук" та 4 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки армії РФ.

Ситуація на окупованих територіях

"Продовжуючи збройну агресію, російські окупаційні війська щоденно зазнають втрат. До будівлі дитячого садочку, переобладнаного під польовий шпиталь загарбників, що знаходиться в Новомихайлівці Херсонської області, було доставлено близько 50 поранених окупантів", — повідомили у Генштабі

Також, росіяни продовжують переобладнувати цивільні заклади освіти на окупованих територіях України під медичні установи. Так, загальноосвітню школу у Розівці Запорізької області, перетворили на ще один військовий шпиталь. За даними Генштабу, відзначається постійне підвезення поранених російських військових.

На початок