У Херсоні відбулась всеукраїнська історична пересувна виставка-естафета філателії

У Херсоні відбулась всеукраїнська історична пересувна виставка-естафета філателії

Ексклюзивно
У Херсоні відбулась всеукраїнська історична пересувна виставка-естафета філателії
. Херсон. Всеукраїнська історична пересувна виставка-естафета філателії, 27 червня 2023 року Фото: Суспільне Херсон

Всеукраїнська історична пересувна виставка-естафета "Незламний, нескорений козацький дух українського народу" у Херсоні. Привіз її організатор Олександр Канівець. Містами України він подорожує понад рік. Не лише популяризую філателію, а й збирає нові експонати. На виставці побували кореспонденти Суспільного.

Філателією, розповідає Олександр Канівець, захоплюється з дитинства. Ідея організувати пересувну історичну виставку-естафету виникла з початком повномасштабного вторгнення. Перша експозиція відбулась в Івано-Франківську у квітні 2022 року.

"Це виставка як фундамент. Виготовляти, узгоджувати поліграфічну продукцію на майбутню виставку, коли буде повністю об'їжджена вся країна і показати велич України та українського народу", — говорить організатор.

У Херсоні відбулась всеукраїнська історична пересувна виставка-естафета
Організатор виставки Олександр Канівець показує одну з представлених робіт, 27 червня 2023 року Фото: Суспільне Херсон

В дорозі Олександр понад рік. За цей час об’їхав дві третини України. Оминути Херсон, каже, не міг. В місті він не вперше. 2021 року привозив виставку до шевченківських днів.

"Безперервно їжджу по Україні, в першу чергу, показати велич України, пам’ятники, пам’ятні знаки та дошки. Це все виготовляється, узгоджується поліграфія і технологічно все це виготовляється для майбутньої книжки, майбутньої виставки. Контрольні примірники передаються на довічне зберігання для територіальних громад, міських рад, музеїв", — каже Олександр Канівець.

Поліграфію, розповідає Олександр Канівець, після узгодження виготовляє поденно. Так після відвідин Чорнобаївки з’явились одні з експонатів.

"Це в цілому символ національно-визвольної боротьби та боротьби за свободу українського народу, за незалежність і територіальну цілісність і додатково узгодили з громадою Чорнобаївки виготовили поштову листівку, коли була дата 11 листопада — день звільнення Чорнобаївки, вся громада зібралась біля центральної арки, сфотографувались і на звороті всі ці штампики сільської ради підпис селищного голови Дудара, гербова печатка, також календарний поштовий штемпель і марка", — говорить Канівець.

У Херсоні відбулась всеукраїнська історична пересувна виставка-естафета
Одна з поштових листівок, представлена на пересувній виставці, 27 червня 2023 року Фото: Суспільне Херсон

Така поліграфія рідкісна, говорить організатор Всеукраїнської історичної пересувної виставки-естафети Олександр.

"Це одиниці примірників, якщо розібратися їх можна випустити й тисячу, і п'ять, і десять і сто тисяч, а безпосередньо з завіренням день у день, коли проходить ця історична естафета, їх просто одиниці", — каже Олександр Канівець.

У самому Херсоні історичних місць багато, говорить Олександр. Тому з’явились нові творчі ідеї.

"Мені з Департаменту культури запропонували, я двома руками "за", виготовити пам’ятний хрест там, де меморіал територіальної оборони Херсонщини, хлопці які загинули", — говорить організатор виставки.

У Херсоні відбулась всеукраїнська історична пересувна виставка-естафета
Катерина Дікіна тримає у руках одну з робіт, представлену на виставці, 27 червня 2023 року Фото: Суспільне Херсон

У Херсоні експозицію відкрили в одній з філій Укрпошти. Начальниця відділу поштових послуг Херсонської дирекції Укрпошти Катерина Дікіна каже, що всі роботи дуже гарні, всі, відвідувачі в захваті, зокрема про славну Чорнобаївку.

Аналогів такої пересувної виставки-естафети в Україні не було, розповідає Олександр Канівець. Подорож містами буде продовжувати, за пів року планує завершити заходи у Києві, каже чоловік.

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок