Чани на травах та сон на бджолах: на Черкащині можна "відновитись по-козацьки"

Чани на травах та сон на бджолах: на Черкащині можна "відновитись по-козацьки"

Чани на травах та сон на бджолах: на Черкащині можна "відновитись по-козацьки"
. Суспільне Черкаси

Чани на травах, лазня, сон на бджолах, а ще походи та медитації в місцях сили — такі ретрити на Черкащині пропонує Олександр Проценко.

До повномасштабного вторгнення він на території своєї садиби у Чубівці влаштовував наметові табори для вихованців школи бойового гопака, яку очолює. Тепер територію перепрофілював, аби тут могли відновити душевний спокій дорослі. Такий відпочинок, за словами чоловіка, особливо корисними будуть для військових, як частина реабілітації.

У Чубівці черкащанин Олег проїздом. Про козацькі ретрити чув від знайомих. От і вирішив зазирнути.

На подвір’ї козака Чуба, так себе кличе Олександр Проценко, є цілий комплекс для відновлення тіла і духу. Сприяє цьому саме місце, зазначив господар:

"Тут, на цих курганах, які датуються скіфською добою (5-3 століття до н. е.), і по сьогодні існує онуфріївський монастир. А також існувала школа виховання молодих козаків".

козацькі ретрити
Суспільне Черкаси

До повномасштабного вторгнення Олександр Проценко, який навчає дітей бойового гопака, возив сюди своїх вихованців. Тут вони розбивали наметове містечко і тренувалися, на кшталт спортивного оздоровчого табору. Нині Олександр перепрофілював своє господарство, аби відпочити і відновитися могли вже дорослі:

"Людина сюди приїжджає і відривається від зовнішнього світу, наповнюється силами природи. Сьогодні ми популяризуємо такий напрямок як гармонізація з природою. Людина приїжджає, відключається і ми проводимо спеціальні практики".

козацькі ретрити
Суспільне Черкаси

Окрім медитацій та походів, розповів Олександр, його гості можуть попаритися у лазні та покиснути у чані з травами. Та черкащанин Олег приїхав сюди, аби "полежати на бджолах":

"Мені сподобалося, гарні відчуття. Вібрація відчувається. Тепло, гарно, приємний запах. Хотілося б може і переночувати".

козацькі ретрити
Суспільне Черкаси

"Це для того, щоб людина могла увійти у стан спокою. Саме вібрації бджоли дають людині стан спокою. Також іде дуже сильний ефект інгаляції, який складається із запахів прополісу, меду та воску", — пояснив Олександр Проценко.

Проте такий релакс підійде не усім, попередила сімейна лікарка Юлія Вишивана. Передусім не радила б його тим, у кого є алергічні реакції на будь-які продукти бджільництва:

"Також є важкі інфекційні захворювання, загострення хронічних патологій, особливо гостра печінкова та ниркова недостатності, гіпертонія другого та третього ступеня в кризових перебігах. Також важкі інфекційні захворювання, шкірні захворювання".

Утриматися від апітерапії Юлія Вишивана радить тим, хто має аутоімунні захворювання, ГРВІ, особливо при підвищеній температурі тіла.

козацькі ретрити
Суспільне Черкаси

Загалом такі ретрити позитивно впливають на психоемоційний стан людини, зазначив психолог Володимир Мамалига.

"Інколи корисно зупинити хід думок, щоб прийти в стан спокою, стан порожнечі і тоді цю порожнечу почати наповнювати чимось корисним і приємним".

Маєте новину про події з життя на Черкащині? Надсилайте сюди

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

На початок