Паб "Стіна" у Харкові, що двічі був пошкоджений під час війни, готують до відкриття

Паб "Стіна" у Харкові, що двічі був пошкоджений під час війни, готують до відкриття

Ексклюзивно
Паб "Стіна" у Харкові, що двічі був пошкоджений під час війни, готують до відкриття
. Пошкоджені вікна у пабі "Стіна" внаслідок ракетного удару по Харкову 5 червня 2023 року. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків

Харківський рок-паб "Стіна" двічі за дев'ять років війни в Україні зазнав російської агресії. Нині його готують до відкриття.

У 2014 році тут стався теракт, а ввечері 5 червня 2023 року ракетний удар побив вікна та вивіску в закладі.

Упродовж цих років колектив пабу волонтерив, а на початку повномасштабного вторгнення РФ припинив приймати відвідувачів. Тоді бармен та офіціант "Стіни" вступили на службу до Збройних сил України.

Харків'янка відновлює зображення на фасаді пабу "Стіна"
Харків'яни долучилися до відновлення пошкодженного фасаду у пабі "Стіна". Червень 2023 року. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків

Харків'янка Юлія Кучмай взяла участь у відновлюванні зображення на фасаді закладу.

"Саме зараз це місце об’єднання і наш маленький пункт незламності. Ми якраз зробили половину роботи. Хлопці й дівчата робили іншу стіну, я збиралася прийти зробити літачок. Відбувся обстріл, та ми все одно прийшли — роботи стало ще більше", — говорить Юлія.

Харківський рок-паб стіна після ракетного удару 5 червня 2023 року
Побитий паб "Стіна" внаслідок ракетного удару по Харкову 5 червня 2023 року. Фото: Михайло Кабанов

Перед тим, як стався обстріл, у "Стіні" готувалися до відкриття, розповідає адміністратор Михайло Кабанов.

"Були на фінальній стадії приготування, до довгоочікуваного відкриття залишалося буквально два тижні. Я на літньому майданчику майже усі банери повісив на паркан. Один з них ми взагалі не знайшли, я думаю, його знесло у вирву, другий розірвало, ще тільки один залишився цілий", — говорить Кабанов.

Російська ракета влучила за кілька метрів від пабу.

"Я протягом усієї війни був готовий, якщо можна так казати, до подібного. Зрозуміло, що неприємно, що це все відновлювати, але я молився. Добре, що хоч не постраждали стіни, що сама коробка ціла. Вікно — то таке, на вікна ми вже назбирали. Тепер збираємо на вивіски", — каже Михайло.

"Я думаю, що перший вибух був страшніший, бо він був усередині"

Чоловік згадує теракт, який стався в закладі 9 листопада 2014 року. Внаслідок того вибуху 13 людей дістали поранення. За даними слідства, завербована російськими спецслужбами харків’янка Марина Ковтун принесла й активувала в пабі міну.

У харківському пабі "Стіна" зберігаються українські патріотичні символи
Патріотична полиця у харківському пабі "Стіна". Червень 2023 року. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків

"У нас багато військових збиралися, якісь патріотичні заходи проводились. Гуманітарку ж ми збирали. Стояла тут коробка і ми збирали гроші на потреби військових. Скажімо так, заклад був помічений як "патріотичне лігво", — говорить Кабанов.

За словами адміністратора рок-пабу, він сам купує й передає військовим одяг і спорядження, а працівники з фронту приїздять до закладу.

"Кожен окремо щось робить. Це наш обов’язок перед собою, перед родиною, перед країною, перед друзями, перед тим друзями, яких уже немає в живих"

Колектив пабу "Стіна" у Харкові
Колектив пабу "Стіна" разом з працівниками, які служать на фронті. Червень 2023 року. Фото: Михайло Кабанов

Кабанов каже, зараз у пабі готуються встановити вікна та планують відкриватися.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок