ЄС планує збільшити фонд фінансування постачання зброї на €3,5 млрд

ЄС планує збільшити фонд фінансування постачання зброї на €3,5 млрд

ЄС
. Прапор Євросоюзу. Ілюстративне фото: Getty Images

Країни-члени Європейського союзу мають намір збільшити розмір Європейського фонду Миру для фінансування постачання зброї майже на 50%, але Угорщина все ще блокує плани щодо виділення більшої частини цих грошей Україні.

Про таке пише Вloomberg з посиланням на джерела.

Зазначається, що ЄС має на меті додати ще 3,5 мільярда євро (3,8 мільярда доларів) до Європейського фонду миру, бюджет якого наразі становить близько 7,9 мільярда євро. Він компенсує урядам військові постачання в Україну, але також використовується для підтримки інших країн.

Значна частина коштів уже була виділена на військову допомогу Україні після вторгнення Росії. Але Угорщина блокує 8-й транш у розмірі 500 мільйонів євро для Києва через те, що Україна внесла угорський банк до переліку міжнародних спонсорів війни, повідомили джерела.

Посли ЄС погодилися на цей захід цього тижня, і міністри закордонних справ блоку мають підписати плани, коли вони зустрінуться у понеділок у Люксембурзі, повідомляє Bloomberg.

Раніше комітет постійних представників урядів держав-членів Євросоюзу (Coreper II) погодив збільшення на 3,5 млрд євро Європейського фонду миру (EPF), з якого, зокрема, фінансується закупівля зброї для України.

Країни Євросоюзу 23 травня обговорювали збільшення фінансування Європейського фонду миру на 3,5 мільярда євро, який поширюється не лише на Україну, однак не змогли дійти остаточної згоди з цього питання.

Що таке Європейський фонд миру

Європейський фонд миру був створений у березні 2021 року для фінансування всіх заходів спільної зовнішньої політики та політики безпеки, пов’язаних із військовими та оборонними питаннями. Щоб запобігати конфліктам, задля збереження миру та зміцнення міжнародної безпеки та стабільності. Зокрема, Європейський фонд миру дозволяє ЄС фінансувати дії, спрямовані на зміцнення потенціалу країн, що не входять до ЄС, а також регіональних і міжнародних організацій у військових і оборонних питаннях.

Фонд є позабюджетним інструментом і мав загальну фінансову межу в 5 мільярдів євро в цінах 2018 року на період 2021-2027 років. Існують річні межі, які коливаються від 420 мільйонів євро в 2021 році до 1,132 мільярда євро в 2027 році. Внески держав-членів визначаються на основі ключа розподілу валового національного доходу.

Завдяки фонду ЄС підтримує Збройні Сили України через шість послідовних пакетів підтримки, а також багато інших країн, таких як: Мозамбік, Грузія, Республіка Молдова, Республіка Малі, Сомалі, Нігер, Боснія і Герцеговина, Ліван та Мавританія, а також військових компонентів операцій з підтримки миру під проводом Африки та багатонаціональних підрозділів, таких як Балканська медична оперативна група.

86% загальної фінансової стелі на 2021-2027 роки вже було виділено в 2022 році. Це зробило необхідним її перше збільшення.

На початок