У місті на Одещині запровадять систему дистанційного доступу до укриттів

У місті на Одещині запровадять систему дистанційного доступу до укриттів

У місті на Одещині запровадять систему дистанційного доступу до укриттів
Укриття. Фото: Суспільне Суми

У місті Білгород-Дністровський на Одещині планують запровадити систему дистанційного відкриття укриттів після отримання сигналу "Повітряна тривога". Як це буде працювати та скільки сховищ обладнають для тестування системи в ефірі "Українського радіо. Одеса" розповів Суспільному міський голова Віталій Граждан.

Для цього на двері в укриттях хочуть встановити електронні замки з датчиком руху та GSM модулем, які можна буде відкривати автоматично і дистанційно. Передбачається, що це буде робити оператор, який вмикає в місті повітряну тривогу. У разі блекауту всі замки автоматично відчиняться.

"У нас є оператор, який стежить за сигналами тривоги. Якщо він вмикає сигнал, то відчиняє дистанційно всі укриття по всьому місту. Коли це відбувається, люди можуть зайти до приміщення", — пояснив Віталій Граждан.

Протестувати систему планують на 18-20 укриттях із 60, які є у Білгороді-Дністровському. За словами міського голови, це сховища, у яких нещодавно провели ремонт коштом міського бюджету, та сховища, де зафіксували крадіжки і вандалізм. З міського бюджету на тестування системи і встановлення електронних замків виділили близько 200 тисяч гривень.

"Ми плануємо приблизно 20 укриттів пропрацювати, з’єднати в один ланцюг, і спробувати як це буде. Якщо система покаже себе добре, то ми далі продовжимо програму і робимо повністю все автоматизовано", — сказав Віталій Граждан.

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок