Штраф, чи позбавлення волі: яке покарання можливе за ухилення від мобілізації

Штраф, чи позбавлення волі: яке покарання можливе за ухилення від мобілізації

Штраф, чи позбавлення волі: яке покарання можливе за ухилення від мобілізації
. Фото: Суспільне Суми

Десятки тисяч мешканців Сумщини з початку повномасштабної війни не з’явилися в центри комплектування за повісткою. Близько півтори тисячі з них притягнули до відповідальності. Такі цифри озвучили в Сумському обласному центрі комплектування.

Про покарання для порушників розповів старший офіцер мобілізаційного відділу обласного центру комплектування Сергій Лаврик: "Якщо людина отримала повістку про обов’язок прибути на відповідну дату, у відповідний час до відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки й не виконала цього обов’язку, штраф становить від 3400 гривень до 5100 гривень".

Старший офіцер мобілізаційного відділу обласного центру комплектування Сергій Лаврик
Старший офіцер мобілізаційного відділу обласного центру комплектування Сергій Лаврик. Фото: Суспільне Суми

Про кримінальну відповідальність за неявку в центр комплектування, Сергій Лаврик розповідає: “Якщо особа більше, ніж один раз не з’явилась за “простою” повісткою, а також за “бойовою” повісткою, коли особа пройшла вже всі етапи підготовки призову за мобілізацією і не з’явилась до територіального центру для відправки у відповідну військову частину, то це відповідальність згідно ст. 336 Кримінального Кодексу України, від трьох до п’яти років позбавлення волі”.

У разі неявки в центр комплектування за повісткою, подається звернення в поліцію, розповів офіцер: "Подається до органів Нацполіції звернення, в якому зазначається про те, що відповідна особа вчинила адміністративне правопорушення, і його необхідно доставити до територіального центру комплектування та соціальної підтримки для складання адміністративного протоколу”.

Не з’явитися в центр комплектування за повісткою, каже офіцер, можливо лише за поважної причини: "Стихійні лиха і тому подібні. А також інші обставини, які об’єктивно унеможливили прибуття особи до відповідного ТЦК та СП. Тобто, скажімо легке захворювання, або інші причини, які дозволяють прибути із пункту А в пункт Б не є об’єктивно поважними причинами неприбуття”.

У Сумах військові перевіряють документи у чоловіків мобілізаційного віку
Фото: Суспільне Суми

З початку 2023 року на Сумщині зареєстровано 111 кримінальних проваджень за ухиляння від призову, повідомив спеціаліст відділу комунікації Нацполіції Сумщини Володимир Кузьменко. "З них у 33-х прийнято рішення про закриття на підставі п. 2 ч. 1 ст. 284 Кримінально-процесуального Кодексу України — за відсутності складу кримінального правопорушення. У 22-х провадженнях особам повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ст. 336 ККУ, із них 20 направлено до суду за обвинувальним актом”, — зазначив чоловік.

У Сумському районі з початку року притягнуто до кримінальної відповідальності 9 осіб, інформує Володимир Кузьменко: "Із них чотири в Білопіллі, чотири в Лебедині і в Сумах одна особа. Кримінальні провадження спрямовані до суду за обвинувальними актами”.

"Крім того, сьогодні в Сумській області є 4 вироки, які набрали законної сили щодо засудження відповідних осіб за вчинення цього кримінального правопорушення", — повідомив старший офіцер мобілізаційного відділу обласного центру комплектування Сергій Лаврик.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок