Зеленський прокоментував нове перемир'я з бойовиками на сході

Зеленський прокоментував нове перемир'я з бойовиками на сході

Оновлено
Зеленський прокоментував нове перемир'я з бойовиками на сході
. УНІАН

Президент Володимир Зеленський заявив, що українські військові завжди відповідають на обстріли бойовиків.

"У нас в Україні ніхто нічого не чекає, ви знаєте, що коли по нас стріляють, ми завжди відповідаємо і дуже потужно. Тому не потрібно тут щось шукати, якоїсь зради", — заявив Зеленський під час брифінгу у Станиці Луганській.

Президент відзначив, що сподівається, що 27 липня документ підпишуть всі учасники Нормандської четверки.

"У нас дійсно багато професіоналів, які перебувають у постійних перемовинах у форматі засідання ТКГ і які домовилися про дуже серйозний крок для всієї нашої країни – стале припинення вогню. Цей документ зараз очікує підписання всіх сторін Нормандської групи. Вірю в те, що всі сторони – Україна, Франція, Німеччина та РФ – підпишуть, і з 27 числа, вірю, що може настати мить, коли буде стале припинення вогню", - сказав Зеленський.

Як зазначив міністр оборони Андрій Таран, угода, підписана 22 липня, дає реальний шанс припинити вогонь.

"Ніхто не чекатиме, поки нас будуть вбивати. Існує стаття 51 статуту ООН, яка дає право захищатися. Але йдеться тепер про реальну можливість зупинити вогонь з обох сторін. Документ, який було узгоджено вчора, і дає можливість всім показати свою політичну волю", — зазначив він.

У свою чергу, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Рєзніков вважає проривом те, що учасники переговорів у Мінську повернулися до пріоритетних питань — безпекових.

Що відомо

  • 22 липня відбулося чергове засідання Тристоронньої контактної групи (Україна, Росія, ОБСЄ) у форматі відеоконференції, на якому учасники домовились про припинення вогню на Донбасі.
  • В Організації з безпеки та співробітництва в Європі пояснили, що передбачає посилення режиму припинення вогню на лінії зіткнення. Це, зокрема, заборона на наступ, застосування вогню, розміщення важкого озброєння в населених пунктах.
На початок