Не хочуть об’єднуватися з обласною лікарнею: в Тернополі медики організували мітинг

Не хочуть об’єднуватися з обласною лікарнею: в Тернополі медики організували мітинг

Не хочуть об’єднуватися з обласною лікарнею: в Тернополі медики організували мітинг
. Суспільне Тернопіль

Працівники обласного перинатального центру "Мати і дитина" організували мирний мітинг. Вони виступили проти пропозиції робочої групи обласної ради об’єднати їхній заклад з обласною дитячою лікарнею. Про це розповів Суспільному гендиректор обласного перинатального центру "Мати і дитина" Віктор Овчарук.

За його словами, в перинатальному центрі є 12 відділень і 350 працівників. Учасники мітингу вважають, що після об’єднання з дитячою лікарнею можуть втратити приміщення у центрі міста площею понад 8 тисяч квадратних метрів.

Віктор Овчарук, гендиректор перинатильного центру "Мати і дитина"
Віктор Овчарук, гендиректор обласного перинатильного центру "Мати і дитина". Суспільне Тернопіль

"Якщо заклади об’єднають, зміниться юридична назва і договір про безоплатне користування приміщенням, яке ми підписали з міською радою до 2036 року, достроково розірвуть. За умовами договору центр змушений буде покинути приміщення, в яке вкладали власні кошти. За моєї каденції, коли я прийшов сюди в 2020 році, ми орієнтовно вклали майже 10 мільйонів гривень. Це кошти, які заробляємо самі. Відкрили відділення ранніх термінів вагітності, відділення лабораторії, мамографії, я вже не рахую тих коштів, які вкладали на поліпшення умов перебування в палатах. Упродовж 2022 року залучили гуманітарної допомоги на 24 мільйони гривень. Влада нам взагалі не допомагала. Ми заробляємо, ми успішні, ми спроможні".

Учасники мітингу в центрі "Мати і дитина"
Учасники мітингу. Суспільне Тернопіль

На зустріч з мітингарями прийшла директорка обласного департаменту охорони здоров’я Ольга Ярмоленко. Вона розповіла, що пропозиція об’єднати обласну дитячу лікарню з перинатальним центром належить робочій групі обласної ради, яка визначає спроможність медзакладів області. Каже, таку пропозицію висунули на основі постанови Кабміну, яка передбачає черговий етап медичної реформи.

Ольга Ярмоленко, директорка Тернопільського обласного департаменту охорони здоров’я
Ольга Ярмоленко, директорка обласного департаменту охорони здоров’я. Суспільне Тернопіль

"Це об’єднання поліпшить надання неонатальної допомоги, в першу чергу, глибоко недоношеним дітям. У вас народжують, у вас є реанімація, а далі передають по етапах в обласну лікарню. Макет такої клініки вже три роки успішно функціонує в Луцьку. Львів також висуває пропозицію про об’єднання перинатального центру і "Охматдиту".

Пропозицію щодо об’єднання направили до Міністерства охорони здоров’я. Її мають розглянути 15 червня. Далі рішення буде ухвалювати власник, тобто, Тернопільська обласна рада, повідомила Ольга Ярмоленко.

"Для того, щоб це був єдиний заклад, рішення має прийняти власник. Тоді буде відомо, яка це буде юридична форма. За рішення ще повинні проголосувати депутати. На сьогодні жодного рішення не прийнято, є пропозиція. Хочу запевнити, ніхто працівників не звільнить, це підтвердила й міська рада. З цього приміщення ніхто не піде. Медичні послуги, які тут надавали, такі й будуть надавати".

Під час мітингу в перинатильному центрі "Мати і дитина"
Під час мітингу. Суспільне Тернопіль

"Я категорично проти об’єднання. Що дасть нам приєднання до обласної дитячої лікарні? Чи лікар-анестезіолог з обласної лікарні зможе тут працювати, допоможе нам у перинатальному центрі? Так само мій анестезіолог не зможе працювати в обласній дитячій лікарні", – говорить завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії центру "Мати й дитина" Микола Муляр.

Завідувачка реанімації новонароджених перинатального центру Неля Скубенко каже, побоюється, що після об’єднання закладів деякі відділення закриють і люди залишаться без роботи.

Неля Скубенко, завідувачка відділу інтенсивної терапії новонароджених центру "Мати й дитина"
Неля Скубенко, завідувачка відділу інтенсивної терапії новонароджених. Суспільне Тернопіль

"Реанімація новонароджених тут існує вже 15 років і працює за замкнутим циклом. У нас діти перебувають в реанімації і місяць, і два, і три. Найдовше в нас дитина перебувала в реанімації 92 дні. Я точно знаю, що обласна дитяча лікарня не має такої потужності, щоб дітей, які лікуються в нашому закладі, забезпечити такими самими умовами і таким самим довготривалим лікуванням".

Богдан Ониськів, лікар, акушер-гінеколог
Богдан Ониськів, акушер-гінеколог. Суспільне Тернопіль

"Цей колектив просить – дайте спокійно працювати", – сказав акушер-гінеколог Богдан Ониськів.

Також, каже Віктор Овчарук, працівники центру вважають, що пропозиція робочої групи облради щодо об’єднання закладів не відповідає постанові Кабміну. Відтак, звернулися до постійної комісії обласної ради з питань законності.

"Постійна комісія Тернопільської обласної ради з питань законності, запобігання корупції і регламенту прийняла рішення протилежне цій робочій групі, що воно не відповідає постанові, робить зауваження. Але, не дивлячись на це, робоча група не бере до уваги рішення комісії законності".

Через тривогу мітинг продовжили в укритті перинатального центру
Через тривогу мітинг продовжили в укритті. Суспільне Тернопіль

Рішення комісії з питань законності керівництво центру відправило до Міністерства охорони здоров’я, каже Віктор Овчарук. Також написали й до президента та першої леді України колективне звернення з проханням вплинути на ситуацію. У ньому вказані доходи центру – це понад 60 мільйонів гривень за рік, з яких майже 85% йде на зарплату працівникам. Також зазначили, що за кількістю пологів у 2022 році центр "Мати і дитина" посів 6 місце в Україні. Торік тут народила 1951 жінка.

На сьогодні в перинатальному центрі "Мати і дитина" перебуває 90 пацієнток. Одна з них – переселенка з Очакова Миколаївської області Каріна Красняк.

"Ставлення лікарів дуже добре, прийняли, як рідну. Умови також добрі. Я другий раз народжую, у нас там не такі умови".

У перинатальному центрі "Мати і дитина"
В обласному перинатальному центрі "Мати і дитина". Суспільне Тернопіль

Народила в центрі й киянка Олена.

"Я спеціально приїхала сюди, щоб народжувати. Зараз в Києві складна ситуація, всі переїжджають на Західну Україну, щоб бути в безпеці. Прикро, що така ситуація виникла".

Щоб дізнатися, чому надали пропозицію об’єднати обласну дитячу лікарню та перинатальний центр "Мати і дитина", кореспонденти Суспільного звернулися до обласної ради. Там відповіли, що прокоментують цю ситуацію пізніше.

Також зателефонували до гендиректора обласної дитячої лікарні Григорія Корицького. Він сказав, що прокоментує ситуацію згодом.

Читайте також

На початок