Суд закрив справу проти трьох регіоналів через "диктаторські закони"

Суд закрив справу проти трьох регіоналів через "диктаторські закони"

Суд закрив справу проти трьох регіоналів через "диктаторські закони"
. Facebook

Печерський суд закрив кримінальне провадження проти трьох ексдепутатів від Партії регіонів Олександра Єфремова, Сергія Гордієнка і Олександра Стояна щодо голосування "законів 16 січня".

Як йдеться в ухвалі суду, справу закрито " у зв`язку з набранням чинності законом, яким скасована кримінальна відповідальність за вказані діяння". Йдеться про зміни, ухвалені 2014 році у законі щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України, який частково декриміналізував злочини, в яких звинувачували колишніх регіоналів. Зокрема їх звинувачували у службовому підробленні та зловживанні службовим становищем.

У суді пояснили, що обвинувачення звинувачувало ексдепутатів у заподіянні тяжких наслідків у виді немайнової шкоди. Тоді як закон, ухвалений у 2014 році передбачає "наявність істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян або державним чи громадським інтересам або інтересам юридичних осіб у виглядi виключно майнового характеру".

Ексрегіонала Олександра Єфремова також звинувачують у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, підтримці так званої ЛНР та незаконному заволодінні майном "Луганськвугілля".

У липні 2019 року його відпустили із Старобільського СІЗО під домашній арешт.

Як відомо:

  • "Закони 16 січня" або "диктаторські закони" — пакет законів, ухвалений в Раді 16 січня 2014 під час Євромайдану. Їх ухвалили з низкою порушень процедур, підняттям рук, без обговорення, а тексти опублікували вже після голосування.
  • Закони посилювали відповідальність за участь в акціях протесту. Зокрема, передбачався арешт зокрема арешт за порушення організації мітингу, кримінальна відповідальність — за шолом чи маску на мітингах, 15 діб арешту за намет та відповідальність за рух у колоні більше п'яти авто.

Фото — Facebook Олександра Єфремова

На початок